România s-a împrumutat cu un miliard de euro de pe pieţele internaţionale. MFP: Împrumutul s-a făcut la cele mai scăzute costuri obţinute istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curs valutar: Euro a înregistrat astăzi cel mai scăzut nivel al ultimei luni

Ministerul Finanţelor Publice a atras ieri de pe pieţele financiare internaţionale suma de 1 miliard de euro prin redeschiderea emisiunii lansată în aprilie 2017, cu maturitatea iniţială de 10 ani, cupon 2,375%.

Cu această nouă redeschidere, volumul cumulat pe această serie a atins un nivel de 2 miliarde euro, crescând astfel lichiditatea pe piaţa secundară.

„Nivelul cererii şi randamentul obţinut în urma emisiunii de euroobligaţiuni realizate ieri confirmă încă o dată încrederea mediilor investiţionale în economia românească şi în perspectiva acesteia. De asemenea, agenţiile de rating au confirmat în acest an rating-ul suveran la categoria recomandată pentru investiţii cu perspectivă stabilă, în condiţiile creşterii economice susţinute şi a nivelului redus al datoriei publice comparativ cu alte ţări cu rating similar”, a declarat Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor publice.

Tranzacţia s-a realizat la cel mai scăzut cost pentru această maturitate, fiind obţinut un randament de 2,114% faţă de nivelul de 2,411% înregistrat la lansarea iniţială din luna aprilie. Aceasta reducere se datorează diminuării marjei aferente riscului de credit al României la cel mai scăzut nivel pentru o astfel de maturitate, respectiv la 128 de puncte de bază peste cotaţiile nivelului de referinţă mid swap, faţă de nivelul de 170 de puncte de bază obţinut în luna aprilie.

Potrivit Finanţelor, emisiunea s-a bucurat de interes ridicat din partea investitorilor, cererea a cumulat rapid peste 2 miliarde euro în primele 3 ore şi jumătate de la lansare, oferta totală provenind de la 140 de investitori din diverse regiuni. Emisiunea a fost subscrisă de peste două ori, iar baza investiţională a tranzacţiei a avut o granularitate ridicată atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al tipurilor de investitori.

Tranzacţia a încheiat planul de finanţare externă aferent anului 2017. Emisiunea se încadrează în obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturităţii medii a portofoliului de datorie guvernamentală şi consolidarea rezervei valutare a statului. Băncile care au realizat intermedierea emisiunii au fost Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Societe Generale şi ING Bank NV.

Distribuţia geografică a fost următoarea: România (18%), UK (17%), Centrul şi Estul Europei (17%), Germania/Austria (14%), Franţa/Benelux (10%), Italia (6%), Elveţia (5%), SUA (4%), Scandinavia (3%) şi alte ţări (6%). În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (63%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (24%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (9%) şi bănci centrale şi instituţii oficiale (4%). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite