Metroul de Cluj a primit undă verde de la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a lansat luni proiectul de realizare a magistralei de metrou la Cluj, valoarea proiectului fiind estimată la un miliard de euro, a anunţat marţi ministrul Transporturilor Lucian Bode. Acesta este primul proiect de metrou din afara Bucureştiului.

„Am fost onorat să prezint în şedinţa de Guvern de aseară, în faţa prim-ministrului Ludovic Orban şi a colegilor din Cabinet, proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida - Etapa I A Sistemului De Transport Metropolitan Rapid Cluj Magistrala I De Metrou Şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea - Componenta 1, Magistrala I de Metrou”, judeţul Cluj”, a transmis Lucian Bode, pe Facebook.

Potrivit lui, valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 1 miliard de euro, iar finanţarea va fi asigurată conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii, după caz din fonduri externe nerambursabile (POIM 2014-2020, PNRR 2021-2027, POT 2021-2027), bugetele locale ale celor două UAT, precum şi din alte surse legal constituite.

Din punct de vedere tehnic, proiectul noii linii are o lungime de 14,4 km şi 14 staţii de metrou care vor deservi Municipiul Cluj-Napoca şi localitatea Floreşti. „Noua magistrală de metrou pregăteşte viitorul Clujului şi, totodată, dezvoltarea zonelor limitorfe Gilău şi Floreşti. Acest proiect de metrou, de la Cluj, are inclusă şi conexiunea cu viitorul Spital Regional de Urgenţă, iar prin integrarea cu viitorul tren metropolitan va asigura conectivitatea cu Gara CFR şi cu Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca”, afirmă ministrul.

După aprobarea Hotărârii de Guvern privind acest obiectiv, se va realiza studiul de fezabilitate ce va stabili indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Valoarea totală a proiectului privind studiile de prefezabilitate, de fezabilitate si PUZ este de 33,4 milioane de lei (asigurate prin bugetele ale UAT Cluj-Napoca şi Floreşti), din care studiul de prefezabilitate are valoarea este 11,1 milioane lei.

Realizarea studiului de prefezabilitate a fost demarată în data de 30 aprilie 2020, iar în 6 luni acest document a fost realizat şi predat. În 27 octombrie, respectiv 29 octombrie, atât Consiliul Local Cluj-Napoca, cât şi Consiliul Local Floreşti au aprobat acest studiu de prefezabilitate.

„Fără doar şi poate, acesta este un moment istoric, în condiţiile în care pentru prima dată, în România, lansăm un proiect de metrou în afara Bucureştiului”, a declarat Lucian Bode.

Potrivit ministrului, acest proiect este unul „deschizător de drumuri pentru alte mari municipii şi zone metropolitane cu o populaţie de peste 300.000 de locuitori, care au atât nevoia, cât şi capacitatea de a implementa astfel de proiecte”, Lucian Bode făcând referire la Timişoara, Iaşi, Braşov, Constanţa, Sibiu etc.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite