Meseriile în care ne vor înlocui roboţii şi cele în care nu ne vor putea lua locul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roboţii se luptă la turneul ROBO ONE în Tokyo Japonia FOTO Guliver Gettyimages Matt Roberts

Pe o piaţă a muncii caracterizată prin dinamism, specialiştii estimează că până în 2030 sute de milioane de locuri de muncă urmează să fie desfiinţate din cauza automatizării.

În timp ce toată lumea se teme de un viitor în care roboţii vor lăsa populaţia fără locuri de muncă, Teodor Blidăruş, preşedi­ntele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) explică pentru Adevărul, într-o notă optimistă, cum va arăta viitorul.

„Roboţii nu ne vor înlocui. Într-adevăr vor dispărea meseriile care necesită acţiuni repetitive. În industria noastră, se vorbeşte de pildă de faptul că roboţii vor înlocui programatorii. Însă, la nivelul Uniunii Europene există un deficit de peste 800.000 de oameni cu competenţe de programare sau de dezvoltare. Vă daţi seama că dacă noi nu facem ceva, dacă nu găsim mijloace alternative prin care să putem răspunde nevoii şi cererii acest gap va deveni din ce în ce mai mare”, spune Teodor Blidăruş.

În opinia sa, nu putem vorbi despre un viitor în care roboţii înlocuiesc programatorii, ci mai degrabă despre unul în care competenţa creativă va putea fi valorificată mai bine, în detrimentul „lucrurilor repetitive care au o valoare adăugată mică”.

Într-unul dintre discursurile sale, binecunoscutul Jack Ma, fondatorul Alibaba, afirmă că meseriile viitorului sunt cele care evidenţiază laturile creative ale oamenilor. El spune că dacă ar avea un copil l-ar sfătui să devină artist: pictor sau  poet.

„Interesant este că în trendul acesta de înlocuire al joburilor umane cu joburi robotizate, nu locurile de muncă care sunt cel mai prost plătite sunt cele care vor fi înlocuite, ci cele de mijloc. Am citit la un moment dat un studiu foarte interesant făcut de Banca Mondiala care ne arată încă o dată cât de importantă este partea de învăţare, pentru că pe măsură ce avansezi în vârstă este necesar să ai capacitatea de face trecerea de la un job mediu plătit, spre unul bine plătit. Altfel, în loc să urci, vei coborî”, mai atenţionează preşedintele­­­ ANIS.

Teodor Blidăruş este cofondatorul companiei de soluţii software de business Softelligence şi are o experienţă de peste 20 de ani în IT. El a fost votat preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii din România în cadrul Adunării Generale din 25 mai 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite