Mersul la cinema în România şi în lume. Cât te costă în plus să mergi la film în weekend şi cât adaugă 3D la preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mersul la film este mult mai scump în weekend decât în timpul săptămânii, pentru români, deşi majoritatea altor ţări au acelaşi cost în weekend cu cel din decursul săptămânii, arată un studiu al companiei Picodi.

Mai precis, iubitorii marilor ecrane din România plătesc în weekend 19% mai mult pentru un bilet la cinema, faţă de alte zile din decursul săptămânii. Această taxă suplimentară nu este foarte mare, având în vedere că în Japonia sau Austria este de 38%, însă în majoritatea ţărilor analizate costul biletului la cinema în weekend este acelaşi cu cel din decursul săptămânii.

În industria filmului, popularitatea anumitor titluri este măsurată prin frecvenţa şi impactul weekendurilor de deschidere. Datele Picodi, obţinute din diferitele cinematografe din Europa şi din lume de asemenea confirmă, că dintre toate zilele din săptămână în weekend se vând cele mai multe intrări – în aceste zile 55–65% din audienţa se strânge în faţa ecranelor.

Imagine indisponibilă

Un adaos scump pentru 3D

În toate ţările analizate de Picodi biletele la filmele rulate în 3D sunt, după cum ne puteam aştepta, mai scumpe decât cele rulate în 2D, atât în Europa, precum şi în întreaga lume. O parte din cinematografe renunţă la ideea împărţirii ochelarilor înaintea fiecărui film. Pentru a viziona un film în 3D, în unele cinematografe se poate veni cu ochelarii de la vizita anterioară sau se poate cumpăra o pereche nouă. Preţul final al unei astfel de perechi de ochelari poate fi de cinci ori mai mare decât preţul distribuitorului.

În unele ţări diferenţa de preţ între filmele rulate în 2D şi 3D ajunge până la 30%. De exemplu, în Germania, în afara de taxa adiţională pentru 3D de 3 euro, trebuie de plătit şi 1 euro pentru ochelari. Aşadar diferenţa, comparativ cu un film obişnuit, poate fi de chiar şi 45%.

O suprataxă mare pentru filmele 3D s-a observat de asemenea în Luxemburg (40%), Portugalia (38%), Slovenia (34%) şi în Italia (31%).

În România taxa suplimentară pentru 3D reprezintă 25% din valoarea biletului 2D. Pentru posibilitatea vizionării actorilor preferaţi în 3D, cel mai puţin trebuie de plătit adiţional în Finlanda şi în India (câte 7%).

Când vine vorba de preţurile intrărilor la cinematograf, după schimbarea valutei din cea locală, cele mai mari preţuri sunt în Elveţia şi Norvegia (17,5 euro şi 15,5 euro pentru bilete în weekend la 2D) iar cel mai ieftin în Ucraina şi Mexic (3,7 euro şi 3 euro).

Imagine indisponibilă

Statisticile cinematografelor europene

  • Dintre toate lunile din an marea majoritate a clienţilor vizitează cinematograful în decembrie; două apogeuri ale frecvenţei pică la sfârşitul trimestrului al IV-lea (premierele celor mai populare titluri în perioada Crăciunului) şi februarie–martie (Ziua Îndrăgostiţilor şi premiile Oscar);
  • Pentru cei care lucrează la cinematografe sâmbăta este cea mai ocupată zi din săptămână; însă tot weekendul (vineri, sâmbătă şi duminică) se vând 65% de bilete din întreaga săptămână;
  • Ziua cu cea mai mare frecvenţă din ultimii ani a fost Ziua Îndrăgostiţilor (14 februarie) şi weekendurile de dinainte sau după Ziua Îndrăgostiţilor;
  • În România cinematografele sunt la fel de pline de Dragobete ca şi de Valentine’s Day;
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite