World Wild Fund: Energia verde nu e chiar aşa de prietenoasă cu mediul. Carpaţii, ameninţaţi de frenezia microhidrocentralelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările din munţii Făgăraş i-au şocat pe naturalişti
Lucrările din munţii Făgăraş i-au şocat pe naturalişti

La zece ani de la semnarea unei convenţii pentru protejarea Carpaţilor, mii de proiecte de centrale hidroelectrice ameninţă fauna şi flora acestui masiv muntos din Europa de Est, avertizează organizaţia de mediu World Wilde Fund.

„Planul de a construi mii de centrale hidroelectrice în Munţii Carpaţi reprezintă o ameninţare imediată pentru sutele de cursuri de apă, precum şi pentru faună şi floră”, se arată într-un comunicat, citat de AFP. În România, peste 430 de microcentrale hidroelectrice sunt în faza de proiectare sau construcţie, dintre care peste un sfert în sau în apropierea unor zone protejate, potrivit acesteia.

Această frenezie este încurajată de certificatele verzi pentru energia verde. Pentru electricitatea produsă în microhidrocentrale sunt acordate trei certificate pentru un MWh livrat în sistem.

„Riscul este deosebit de ridicat în Ucraina şi în România”, a indicat Konstantin Ivanov, directorul de comunicat al WWF pentru programul Dunăre-Carpaţi.

Dezastru în siturile protejate

La finele lui 2011, imagini cu excavatoare săpând în albiile unor cursuri de apă din zona protejată Natura 2000 din Munţii Făgăraş, în centrul României, au creat un scandal. Ulterior, locul a fost invadat de circa 50 de microcentrale hidroelectrice, „provocând distrugerea unor râuri şi a unor specii”, a remarcat Ivanov.

Autostrăzile afectează urşii

O altă ameninţare importantă pentru Carpaţi o constituie proiectele de infrastructură de transport iar WWF indică proiectul autostrăzii Deva-Lugoj.

„Această fragmentare a habitatului creează preocupare pentru viitorul urşilor şi al carnivorelor mari”, arată organizaţia nonguvernamentală. Sunt afectaţi urşii, lupii şi râşii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite