Măsuri extreme din cauza gerului: Complexul Energetic Oltenia a pornit un grup fără autorizaţie. Greenpeace a cerut control al Gărzii de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărbunele a salvat sistemul energetic naţional şi în seceta din vara anului trecut şi la gerul de acum     FOTO Mediafax
Cărbunele a salvat sistemul energetic naţional şi în seceta din vara anului trecut şi la gerul de acum     FOTO Mediafax

Două organizaţii care militează pentru protecţia mediului, Greenpeace şi Bankwatch, acuză Complexul Energetic Oltenia că a pornit un grup care nu mai are autorizaţie de funcţionare. Producătorul de stat se apără şi argumentează că l-a pus în funcţiune la cererea Dispeceratului Energetic Naţional şi în baza legii privind securitatea naţională, ca urmare a cererii mari de energie, cauzată de ger.

Greenpeace şi Bankwatch au sesizat Garda de Mediu Gorj pentru faptul că a fost repornit grupul 7 de la Turceni, care îşi epuizase încă din 2014 perioada de funcţionare şi nu mai are autorizaţie de mediu.

Reprezentanţii organizaţiilor de mediu precizează că grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligaţiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcţiona doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogări, grupul în cauză a poluat de până la de zece ori mai mult decât normele legale general valabile sau faţă de alte grupuri energetice de la Turceni. Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014.

„Am solicitat astăzi (marţi - n.r.) Gărzii Naţionale de Mediu să efectueze o inspecţie a termocentralei. În urma acestui control, ne aşteptăm că Garda de Mediu să constate funcţionarea ilegală a grupului 7 şi să dispună suspendarea imediată a activităţii acestuia. Echipa noastră se află acum la Turceni pentru a ne asigura că termocentrala respectă condiţiile legale“, a declarat Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

„Asociaţia Bankwatch România a cerut în instanţă anularea autorizaţiei integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni în decembrie 2014, neregulile acesteia fiind legate în principal de baza legislativă veche, standardele de emisii folosite şi lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului. În prima instanţă acţiunea a fost respinsă, dar recursul este în judecare. În ceea ce priveşte redenumirea Unităţii 7, un artificiu prin care aceasta să beneficieze în continuare de derogări, Bankwatch România a transmis în decembrie 2015 o sesizare către Comisia Europeană, fiind încălcate, din perspectiva noastră, patru directive şi am cerut cercetarea acestui potenţial caz de infringement“, a spus, la rândul sau, Alexandru Mustaţă, coordonator de campanii în cadrul Bankwatch România.

Citeşte şi: Românii au încins reşourile din cauza frigului

Cărbunele, combustibil sigur 

Complexul Energetic Oltenia argumentează, însă, a pornit unitatea la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional, din cauza cererii mari de electricitate, cauzată la rândul ei de frig. 

„Începând cu 1 ianuarie 2016, electrocentralele aferente Complexului Energetic Oltenia funcţionează cu 10 - 12 grupuri energetice, cu o putere medie orară între 2.000 şi 2.900 MW, cu valori instantanee de peste 3.000 MW, acoperind o cota de până la 35% din producţia de energie din SEN (Sistemul Energetic Naţional – n.r.) şi asigurând servicii de sistem orare de cca 220 MW. 

Pe fondul cererii crescute de energie din această perioadă, cărbunele demonstrează încă o dată că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, indiferent de condiţiile atmosferice, capabil să menţină echilibrul şi siguranţă unui sistem energetic“, arată compania, într-un comunicat.

Securitatea naţională, motiv de pornire

„În actualele condiţii, la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional (din cadrul Transelectrica - n.r.), prin Hotărârea de Guvern nr.1.019/2015 şi în baza Legii nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, completată cu Legea nr.2/2016, a fost pus în funcţiune şi grupul energetic nr.7 de la Turceni, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului, în situaţii critice sau la indisponibilizarea altor unităţi de producţie a energiei electrice“, mai precizează reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia.

Citeşte şi: Consumul zilnic de gaz ar putea ajunge la 60 de milioane de metri cubi

Pentru revizuirea autorizaţiei, testele se fac cu instalaţia pornită

Aceştia mai arată că la grupul 7 de la Turceni au fost efectuate lucrări de modernizare şi reabilitare, inclusiv pentru instalaţiile de desprăfuire a gazelor de ardere, fiind racordat şi la instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere construită iniţial pentru grupul energetic 6.

Astfel, compania a solicitat după modernizare revizuirea autorizaţiei integrate de mediu. Acesta este un proces de durată, deoarece revizuirea unei autorizaţii are aceeaşi procedură ca şi obţinerea unei autorizaţii integrate de mediu. 

„De asemenea, menţionăm că pentru revizuirea autorizaţiei este necesară monitorizarea parametrilor de funcţionare, ceea ce nu se poate realiza decât cu grupul în funcţiune, efectuându-se, etapizat, probe tehnologice cu agregatele de bază, cu electrofiltrele şi cu instalaţia de desulfurare“, punctează reprezentanţii CE Oltenia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite