Mastercard a crescut artificial costul plăţilor cu cardul. Amendă uriaşă de peste 570 milioane de euro de la CE

Mastercard a crescut artificial costul plăţilor cu cardul. Amendă uriaşă de peste 570 milioane de euro de la CE

Comisia Europeană a amendat Mastercard cu circa 570,56 milioane de euro, pentru că a limitat posibilitatea comercianţilor de a beneficia de condiţii mai bune oferite de băncile stabilite în altă parte pe piaţa unică, încălcând astfel normele UE antitrust şi crescând artificial costul plăţilor făcute cu cardul.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Consumatorii europeni folosesc carduri pentru plăţi în fiecare zi, când cumpără mâncare sau haine sau fac cumpărături online. Împiedicând comercianţii să obţină condiţii mai bune oferite de bănci în alte state membre, regulile Mastercard au crescut artificial costurile plăţilor făcute cu cardul, în dauna consumatorilor şi retailerilor din UE”, a declarat comisarul european pentru concurenţă Margrethe Vestager.

Mastercard este a doua cea mai mare companie din Spaţiul Economic European în ceea ce priveşte emiterea de carduri de consum şi valoarea tranzacţiilor.

Plăţile cu cardul joacă un rol-cheie pe piaţa unică, atât pentru tranzacţiile interne, cât şi pentru plăţile transfrontaliere sau prin internet. Consumatorii şi întreprinderile europene fac mai mult de jumătate din plăţile fără numerar prin carduri.

Atunci când un consumator utilizează un card de debit sau de credit într-un magazin sau online, banca comerciantului cu amănuntul plăteşte o taxă denumită „comision interbancar” băncii deţinătorului cardului. Banca achizitoare transferă această taxă către comerciantul cu amănuntul care îl include, ca orice alt cost, în preţurile finale pentru toţi consumatorii, chiar şi pentru cei care nu folosesc carduri.

Regulile Mastercard au obligat băncile să aplice taxele interbancare ale ţării în care se afla distribuitorul. Înainte de 9 decembrie 2015, când Regulamentul privind taxele interbancare a introdus plafoane, taxele interbancare au variat considerabil de la o ţară la alta în SEE. Ca urmare, comercianţii cu amănuntul din ţările cu taxă de înaltă frecvenţă nu au putut beneficia de comisioane interbancare mai mici oferite de o bancă achizitoare situată într-un alt stat membru.

În aprilie 2013, Comisia a iniţiat o anchetă formală privind antitrust împotriva Mastercard pentru a evalua dacă aceste reguli privind „achiziţionarea transfrontalieră” încalcă normele UE antitrust.

Ancheta Comisiei a constatat că, datorită regulilor de achiziţie transfrontaliere ale Mastercard, comercianţii cu amănuntul au plătit mai mult pentru serviciile bancare pentru a primi plăţi prin carduri decât dacă ar fi fost liberi să facă cumpărături pentru servicii la preţuri mai scăzute. Acest lucru a condus la creşterea preţurilor pentru comercianţii cu amănuntul şi consumatori, la concurenţa transfrontalieră limitată şi la o segmentare artificială a pieţei unice.

Pe această bază, Comisia a concluzionat că regulile Mastercard au împiedicat comercianţii cu amănuntul să beneficieze de taxe mai mici şi au restricţionat concurenţa între bănci transfrontaliere, încălcând normele UE antitrust. Ulterior, Mastercard şi-a modificat normele în contextul intrării în vigoare a Regulamentului privind taxele interbancare.

Drept urmare, Comisia a decis să impună o amendă Mastercard.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: