Marica, preşedintele Sed Lex: Îl dau în judecată pe şeful ANAF pentru calomnie, el e unul dintre cei mai bogaţi bugetari

Marica, preşedintele Sed Lex: Îl dau în judecată pe şeful ANAF pentru calomnie, el e unul dintre cei mai bogaţi bugetari

Vasile Marica, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex

Preşedintele Alianţei sindicale Sed Lex, Vasile Marica, transmite într-un comunicat că îl dă în judecată pe Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care l-a făcut „mafiot“ şi „şpăgar“, spunând că acesta din urmă a ajuns unul dintre cei mai bogaţi bugetari controlând o firmă duty-free.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Referitor la acuzaţiile pe care mi le aduce domnul Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, am depus o plângere penală, dându-i astfel ocazia de a-şi proba afirmaţiile referitoare la faptul că sunt ”mafiot” şi ”şpăgar”. Însă, pentru preşedintele ANAF, domnul Gelu Ştefan Diaconu, care trebuie să fie mai presus de orice suspiciune de evaziune, se ridică câteva întrebări simple, ţinând cont de faptul că este unul dintre cei mai bogaţi bugetari din România", scrie Marica într-un comunicat.
 
Astfel, Marica întreabă dacă Diaconu "în perioada anilor 1997 - 2000 a contribuit la înfiinţarea şi dezvoltarea firmei duty-free Compty Prod Exim, prin persoanele interpuse Costica Dumitrescu şi Cristian Popa, din poziţia de director al Direcţiei de Proceduri Vamale din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor (se ştie că firmele duty-free au fost închise deoarece erau cele prin care se făcea cea mai mare contrabandă cu ţigări, parfumuri, băuturi, iar dânsul răspundea în perioada 1997-2000 tocmai de combaterea acesteia)".

Totodată, continuă Marica, s-ar pune întrebarea dacă, în data de 13 noiembrie 2001, familia şefului ANAF s-a asociat cu firma Compty Prod Exim, „oficializând” astfel relaţia de colaborare cu firma duty-free, cu toate că Diaconu avea atunci funcţia de director general adjunct al Direcţiei Generale de Soluţionare a Constestaţiilor, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

În continuare, Marica se întreabă dacă, în perioada anilor 2004 - 2007, când a devenit şeful vămilor din România, Diaconu nu a fost în regim de incompatibilitate, "firma domniei sale preluată de la cele două persoane interpuse operând în magazinele duty-free pe care, prin atribuţiile care îi reveneau, urma să le controleze pentru a combate evaziunea şi a stopa contrabanda".

Liderul sindical mai spune că se pune întrebarea dacă, în anul 2009, firma s-a asociat cu un off-shore, dacă în perioada anilor 2009 - 2015 Diaconu "a folosit mai multe vânzări succesive de firme off-shore, pentru a pierde urma primei firme, care deţinea 50% din acţiunile firmei duty-free" şi dacă este adevărat că firma off-shore este reprezentată de ginerele său, fiind astfel acţionar majoritar la Hotelul Internaţional din centrul Bucurestiului, evaluat de specialişti la 42 milioane de euro.

"Cam acesta este, în puţine cuvinte, domnul Gelu Ştefan Diaconu, care administrează banii românilor (...). O să scoatem o carte dedicată modului în care dânsul, din poziţia de bugetar, a reuşit să pună bani deoparte, probabil din alocaţiile copiilor, pentru a construi unul dintre cele mai impunătoare hoteluri din Bucureşti. Pe care, absolut întâmplător, uitase în prima fază uitase să îl declare în declaraţia de avere, iar Agenţia Naţională de Integritate omite de ani buni să îl verifice temeinic. Oare ce vor face cei care trebuie să verifice provenienţa marilor averi, funcţionari care sunt în subordinea domniei sale?", mai spune Marica în comunicatul său.

Liderul sindical mai spune că adresează aceste întrebări, în mod public, preşedintelui ANAF, care "justifică orice măsură abuzivă, prin respectarea unor criterii de integritate, inaplicabile însă domniei sale".

Peste 100 de sindicalişti din Alianţa Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex au protestat, joi, la sediile Ministerului Finanţelor şi ANAF, cerând demisia preşedintelui ANAF, Gelu Diaconu, pe care îl acuză că s-a răzbunat pe angajaţii care au protestat în 3 noiembrie, împiedicându-i să susţină examene.
Sed Lex a susţinut că preşedintele ANAF a dispus, chiar în timpul organizării examenelor de promovare a funcţionarilor publici din cadrul direcţiilor regionale ale finanţelor publice, schimbarea locurilor de desfăşurare şi a membrilor comisiei constituite cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi crearea unei comisii centralizate la nivel regional, încălcând flagrant prevederile HG nr. 611/2008 privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici. Astfel, foarte mulţi participanţi la examene ar trebui să se deplaseze între 100 şi 200 km, pe propria cheltuială, ceea ce duce şi la destabilizarea funcţionării instituţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, urmând ca pentru două - patru zile un număr de 3.200 de persoane să migreze între oraşe, au arătat reprezentanţii Sed Lex.

Gelu Ştefan Diaconu a reacţionat dur la adresa preşedintelui Sed Lex, Vasile Marica, după anunţul protestelor, spunând că acesta este un personaj nociv, cu care nu va negocia niciodată, şi a precizat că examenele de promovare sunt organizate potrivit legii.

"Vasile Marica, veriga de legătură dintre grupurile de interese locale şi câţiva locotenenţi personali ai acestuia, speriaţi de gândul că nu-şi mai pot negocia funcţiile prin cârciumi, crede că mai poate manipula opinia publică cu un protest împotriva modernizării ANAF. Este sub demnitatea mea să vorbesc cu un astfel de personaj, cu care nu voi negocia niciodată nimic, însă am datoria de a explica opiniei publice şi angajaţilor oneşti din ANAF următoarele lucruri: Prezenţa unui inspector de integritate la examenele de promovare reprezintă doar extinderea unei practici folosite deja la supravegherea examenelor de la Antifraudă şi oferă garanţia că promovările nu mai sunt la cheremul lui Vasile Marica şi al găştii acestuia, preocupaţi doar să profite de pe urma unor funcţii publice", a declarat Diaconu, într-un comunicat.

El a arătat că, potrivit prevederilor legale, examenele de promovare sunt organizate de angajator, respectiv de direcţiile regionale, acestea având personalitate juridică.

"Este adevărat că interzicerea organizării examenelor la nivel local, sub supravegherea frăţiilor patronate de Vasile Marica, nu poate fi privită cu ochi buni de acest personaj care de 20 de ani parazitează sistemul vamal şi fiscal, însă a venit momentul să înţeleagă până şi el că nu mai poate trăi la nesfârşit din şpăgi într-o Românie aflată în plină schimbare de paradigmă. (...) În ce priveşte solicitarea demisiei mele din partea unui mafiot îmbrăcat în haina sindicalistului preocupat de soarta adevăraţilor funcţionari, am un singur lucru de spus: afirm public că aceasta este la dispoziţia noului prim-ministru la orice oră din zi şi din noapte, aşa cum a fost dintotdeauna", a mai spus Diaconu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările