Mari producători de electrocasnice, prezenţi şi în România, amendaţi pentru că au impus preţuri mai mari. Firmele au cerut iertare consumatorilor

Mari producători de electrocasnice, prezenţi şi în România, amendaţi pentru că au impus preţuri mai mari. Firmele au cerut iertare consumatorilor

Şase mari producători de electrocasnice, foarte cunoscuţi şi pe piaţa din ţara noastră, au primit o amendă record de la autoritatea franceză de concurenţă, după ce s-ar fi înţeles asupra preţurilor impuse retailerilor, ceea ce s-a răsfrânt şi asupra consumatorilor.

Autoritatea de Concurenţă din Franţa a amendat producătorii de electrocasnice Whirlpool, Electrolux, BSH (subsidiară a Bosch), Indesit, Candy Hoover şi Eberhardt Freres cu 189 de milioane de euro (214 milioane de dolari) pentru că au format un cartel în perioada 2006-2009 şi au decis să majoreze preţurile maşinilor de spălat, frigiderelor şi altor aparate de uz îndelungat, scrie bfmtv.com.
   
Deoarece aceste companii reprezintă 70% din piaţa franceză a electrocasnicelor, cartelul a avut un impact major asupra preţurilor plătite de retaileri şi consumatori, a explicat şeful Autorităţii de Concurenţă, Isabelle de Silva.
 
Companiile nu vor contesta amenzile şi unele chiar şi-au cerut iertare autorităţilor de reglementare pentru comportamentul lor, a adăugat de Silva.
 
Cei şase producători de electrocasnice s-au înţeles asupra preţurilor pentru retaileri la reuniunile lor oficiale şi în restaurantele celebre din Paris, cum ar fi La Duree şi Corona Imperial.
 
Cea mai mare amendă, de 56 de milioane de euro, o va plăti compania americană Whirlpool, în timp ce Indesit, care ulterior a fost achiziţionată de Whirlpool, va plăti o amendă separată de 46 milioane de euro.
 
Electrolux a fost amendată cu 48 milioane de euro, Candy Hoover cu 15 milioane de euro şi Eberhardt Freres cu un milion de euro.
 
Amenda pentru BSH a fost redusă la 23 milioane de euro pentru că a sprijinit investigaţia.
   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: