Mancam alimente din produse agricole modificate genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Incepand din anii '90, Romania a importat ulei alimentar din soia modificata genetic (cu toleranta la ierbicid), fara ca produsul sa fie etichetat cu aceasta specificatie * Din 2000, si la noi in tara se cultiva soia si cartofi, cu modificari genetice * Din aceasta soia, la fabricile din Urziceni si Tandarei se produce ulei pentru consum alimentar, fara a se specifica acest lucru pe ambalaj * Srotul rezultat este folosit ca furaj, inclusiv p

Inca de la inceputul anilor '90 cand culturile de plante modificate genetic au luat amploare pe plan mondial, cu deosebire in SUA, Canada si Australia, Romania a importat cantitati insemnate de ulei din soia modificata genetic (cu toleranta la ierbicid - n.n.) - a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Tudorel Balta, director in cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Intrebat de ce pe ambalajul uleiului nu era specificat faptul ca acesta este obtinut din plante modificate genetic, oficialul MAAP a raspuns ca aceasta obligatie exista, in Romania, doar incepand cu data de 28 februarie 2003, cand a intrat in vigoare o hotarare de guvern adoptata in acest sens, in perspectiva alinierii la cerintele UE. Dar, incepand cu anul 2000, si in Romania se cultiva plante cu modificari genetice. Este vorba de soia, cultivata in anul 2002, de exemplu, pe 31.000 de hectare si de cartofi, care insa, in acest moment nu se mai cultiva, "deoarece samanta a degenerat" - dupa cum au precizat oficialii MAAP. Pentru testare, deocamdata, se mai cultiva porumb si sfecla de zahar, modificate genetic pentru toleranta la ierbicide. Din productia de soia modificata genetic, se rafineaza la fabricile din Urziceni (in cea mai mare parte) si Tandarei (intr-o cantitate mai redusa) ulei pentru consum alimentar. Srotul rezultat este folosit ca furaj pentru animale, inclusiv pentru cele destinate sacrificarii si consumului. Oficialii MAAP au tinut sa precizeze ca "pericolul consumarii produselor alimentare obtinute din plante modificate genetic este o falsa problema, in conditiile in care, anul trecut, la nivel mondial au fost cultivate 58,7 milioane hectare cu astfel de plante, in principal, soia, porumb, cartof si sfecla de zahar, dintre care 68% in SUA". Si totusi, in ciuda asigurarilor date de oficialii MAAP, pe plan mondial exista o multime de temeri legate de impactul culturilor modificate genetic, in primul rand asupra mediului. Printre acestea se numara potentialul invaziv al organismelor modificate genetic, transmiterea genelor pe verticala si orizontala, pericolul ca aceste plante sa se transforme in buruieni, imune la ierbicidele clasice, la daunatori etc. si, nu in ultimul rand, temerea ca genele modificate pot fi transferate de la plante la alte specii (microorganismele din sol si chiar tractul digestiv al omului sau al animalului care consuma aceste produse - n.n.). In fine, reprezentantii MAAP au dat asigurari ca vor fi intensificate controalele privind obligatia producatorilor si a comerciantilor de a se specifica pe etichetele acestor produse toate elementele privind continutul de organisme modificate genetic, ramanand la latitudinea consumatorilor cumpararea lor. Or, in momentul de fata, Romania nu dispune de un laborator specializat pentru depistarea prezentei organismelor modificate genetic in produsele alimentare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite