Managerii companiilor se aşteaptă la stabilitate în comerţ şi servicii, dar la scăderi în industrie şi construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada decembrie 2013 - februarie 2014 la o relativă stabilitate în sectorul de comerţ şi servicii, o scădere moderată în industria prelucrătoare şi o reducere mai accentuată în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj al Institutului Naţional de Statistică.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a volumului producţiei. „Pentru activitatea din industria metalurgică se va înregistra tendinţă de scădere accentuată în ceea ce priveşte estimarea producţiei (sold conjunctural -44%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%), iar în ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -6% pe total industrie prelucrătoare“, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit estimărilor din decembrie, activitatea de construcţii va înregistra în următoarele trei luni o scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -52%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -42%). De asemenea, managerii preconizează şi o reducere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -40%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, este estimată o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -4%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii prognozează o relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -3%), o scădere moderată a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural -7%) şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +37%). Numărul angajaţilor din acest sector ar urma să crească uşor (sold conjunctural +6%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -5%), o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%) şi o majorare uşoară a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor.


Mai puteţi citi: 

Economia a crescut doar din exporturi în primele nouă luni. Industria şi agricultura, motoarele trimestrului III. INS a menţinut estimarea anunţată în noiembrie privind evoluţia PIB, potrivit căreia economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul este de 2,7%, susţinut de industrie şi agricultură.

Economia românească dă primele semne clare de revenire: PIB a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea din acest an şi cu 2,7% în primele nouă luni. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al treilea, în termeni reali, cu 1,6% comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an şi cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de tip semnal anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

BERD se aşteaptă ca economia românească să crească cu 2,4% în 2014. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru anul următor de la 2,2%, nivel anticipat în luna mai, la 2,4%, dar a avertizat că perspectivele pe termen scurt sunt limitate în continuare de evoluţia slabă a zonei euro.

Comisia Europeană: România va avea o creştere economică de 2,1% în 2014. Economia românească va înregistra o creştere de 2,1% în 2014, estimează experţii Comisiei Europene. Avansul va fi mai puternic în 2015, pe baza revenirii treptate a cererii interne. Totodată, Executivul UE estimează o scădere a ratei inflaţiei la 2,5% şi reducerea deficitului bugetar la 2% din PIB.

Construcţiile vor redeveni motorul economiei, agricultura nu va mai fi ce-a fost. Cum va evolua PIB-ul în fiecare regiune a ţării. Agricultura, industria şi chiar exporturile îşi vor atenua semnificativ avansul, dar sectorul de construcţii şi încasările din taxe vor creşte cel mai mult în următorii trei ani, arată prognozele oficiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite