Mai mulţi parlamentari vor să-l scape pe Daea de cormorani. Ce proiect au depus la Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afirmaţiile ministrului Agricuturii, Petre Daea, despre pagubele majore pe care cormoranii le produc sectorului piscicol din România, continuă să producă efecte.

14 parlamentari PSD, unul de la ALDE şi unul de la PMP au depus miercuri, la Senat, un proiect pentru modificarea Legii vânătorii, care să permită şi vânarea cormoranilor mari – Phalacrocorax carbo sinensis.

În sprijinul aprobării proiectului, cei 16 iniţiatori au invocat faptul că, „deşi în ţara noastră au fost utilizate o serie de metode alternative pentru protejarea producţiei din piscicultură împotriva cormoranilor: plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvenţe, laser, sperietori de ciori etc, aceste păsări, deosebit de inteligente, se obţinuiesc cu ele, se adaptează şi nu se mai sperie, astfel că aceste metode au devenit insuficiente”.

Pe de altă parte, iniţiatorii arată că efectele negative ale cormoranilor asupra producţiei de peşte din fermele de acvacultură sunt, pe lângă pierderile efective de peşti, şi instalarea stresului la peşti care duce la pierderea în greutate.

 „România importă 800.000 de tone de peşte pentru asigurarea cererii din piaţă. Pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridică la aproximativ 20.000 de tone de peşte/an, în timp ce producţia din acvacultură înregistrată în ultimii ani este de aproximativ 12.000 tone de peţte/an”, se arată în Expunerea de motive.

Ca atare, parlamentarii propun modificarea legii vânătorii prin scoaterea cormoranilor din anexa  privind speciile protejate şi introducerea lor în anexa speciilor de interes comunitar a căror vânătoare este permisă.

   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite