Lucrările la gazoductul BRUA, faza I, au fost finalizate. Care au fost costurile şi ce obiective au fost atinse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos George Călin
Foto: Inquam Photos George Călin

Proiectul BRUA faza 1, finalizat în noiembrie 2020, s-a încheiat la valoarea de 377,4 milioane de euro, respectiv cu o economie de 21% (101,1 milioane de euro) faţă de valoarea scoasă la licitaţie, au transmis, miercuri, reprezentanţii Transgaz.

Proiectul „Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria" (Proiectul BRUA-faza 1) a fost finalizat la data de 30 noiembrie 2020, iar acum, după tranşa recent primită din grantul de 179,32 milioane de euro de la European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) reprezentanţii Transgaz sunt în măsură să comunice următoarele:

- Costul total pe km al gazoductului BRUA faza 1, la cursul actual, incluzând şi staţiile de turbocompresoare (Podişor, Bibeşti, Jupa) este de 783,2 mii de euro

- Costul total pe km al gazoductului BRUA faza 1, fără staţiile de turbocompresoare, la cursul actual, este de 546,5 mii de euro

Cu o lungime de aproximativ 479 km, proiectul BRUA (faza 1) a constat în construirea unei conducte noi de transport al gazelor pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş. De asemenea, au fost necesare 3 staţii de comprimare –  SCG Podişor, SCG Bibeşti, SCG Jupa – fiecare staţie fiind echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcţiune, unul în rezervă), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze naturale.

„Gazoductul BRUA faza 1 are în prezent întreaga capacitate de transport rezervată pe direcţia spre Ungaria, prin punctul de interconectare de la Csanádpalota (Ungaria) şi tranzitează gaze naturale care intră din Bulgaria în România, prin punctul de interconectare de la Kardam (BG)- Negru Vodă1 (RO).”, explică reprezentanţii Transgaz.

Conform acestora, capacitatea transportată în prezent prin gazoductul BRUA – faza 1, este de 4,6 milioane mc pe zi, ceea ce înseamnă un volum anual de 1,68 miliarde metri cubi, respectiv un grad de încărcare a conductei de transport de 96%.

Odată cu finalizarea fazei 1 a proiectului BRUA, au fost atinse următoarele obiective:

- îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de Comisia Europeană, angajamente înscrise în Decizia C (2020) 1232 din 06.03.2020, respectiv de a asigura capacitatea maximă disponibilă utilizatorilor de reţea de export gaze naturale din România către Ungaria şi Bulgaria; 

- asigurarea pe direcţia Bulgaria a unei capacităţi de transport de 1,5 miliarde m3/an gaze naturale; dezvoltarea unei capacităţi de transport pe direcţia Ungaria de 1,75 miliarde m3/an; 

- asigurarea securităţii alimentării cu gaze a României prin acces la noi surse de gaze;

- diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a ţărilor europene; 

- transportul spre pieţele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică.

„BRUA Faza 1 reprezintă o etapă esenţială în dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport gaze naturale. Odată cu punerea lui în funcţiune, România se conectează la culoarele regionale de transport şi va putea să-şi asigure aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse, ceea ce va satisface într-o măsură mai mare cererea existentă pe piaţa internă şi va conduce la un nivel mai ridicat de predictibilitate şi securitate energetică pentru consumatorul român. 

În acelaşi timp, BRUA Faza 1 înseamnă şi o cale de acces la pieţele europene pentru potenţiala producţie de gaze naturale extrase de ţara noastră din Marea Neagră.”, au adăugat reprezentanţii Transgaz.

Acordul, semnat în 2017

România, Bulgaria, Austria şi Ungaria au semnat în septembrie 2017 memorandumul pentru finalizarea gazoductului BRUA, proiect care are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Faza I asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria.

Proiectul a fost declarat de Comisia Europeană ca fiind de importanţă strategică.

BRUA, faza 2, constă într-o conductă de 50 km, de la Recaş la Horia, pentru a se interconecta cu Ungaria. Termenul de finalizare este 2022, costurile fiind estimate la 68,8 milioane de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite