VIDEO Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, la Adevărul Live: „Vom avea în acest an o creştere economică de cel puţin 2%”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, vine la Adevărul Live
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, vine la Adevărul Live

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a declarat la Adevărul Live că România va înregistra în acest an o creştere economică de cel puţin 2%, peste cea estimată iniţial şi pe baza căreia s-a întocmit bugetul pentru 2013, respectiv 1,6%. Totuşi, Voinea a adăugat că potenţialul de creştere a economiei româneşti este de 3-4%.

Liviu Voinea a spus că este pentru prima în ultimii 20 ani când contul curent a înregistrat excedent, în special datorită reducerii deficitului comercial. 

El a explicat că importurile au crescut cu 1%, un avans redus pe baza puterii de cumpărare încă reduse în România, dar exporturile au crescut cu 8%, exporturile cu statele din afara Uniunii Europene înregistrând un avans de 20%. Ministrul delegat pentru Buget a arătat că, în relaţia cu Statele Unite ale Americii, România înregistrează în prezent excedent comercial.   

Ministrul delegat pentru Buget a mai declarat că deficitul bugetar înregistrat în primele trei luni ale acestui an a fost de 0,6% din Produsul Intern Brut, respectiv 4,1 miliarde de lei, deşi valoarea prognozată era de 4,3 miliarde de lei.    

Liviu Voinea a punctat faptul că România se bucură de stabilitate macroeconomică, ceea ce transmite un mesaj pozitiv investitorilor străini care pot împrumuta economia românească mai ieftin. 

"România este într-adevăr, şi mulţi nu ştiu acest lucru, stabilă macroeconomic. De exemplu, dintre ţările aflate în procedură de deficit excesiv, la finele anului trecut, doar două ţări îndeplineau condiţiile pentru a ieşi din această procedură - Italia şi România. Între timp, se pare că Italia are probleme cu arieratele şi rămâne doar România. Recent, şi Eurostat a confirmat că deficitul a fost anul trecut a fost la 2,9%. De asemenea, datoria publică este de 38% din PIB, multe ţări şi-ar dori acest lucru", a spus Voinea. 

Ministrul a vorbit şi despre reducerea severă a deficitului bugetar într-un interval foarte scurt, ceea ce a presupus, în unele momente, adoptarea unor măsuri sociale "dureroase". 

"Niu ne-am redus deficitul bugetar de la 9% la 3%, ceea ce înseamnă o ajustare severă într-un timp foarte scurt. Reducerea s-a făcut, mai ales la început, cu măsuri sociale dureroase. Ulterior, ajustarea nu s-a mai făcut prin măsuri sociale dureroase. Acum putem sta aici, cub 3%, pentru că suntem finanţabili, adică ne împrumută. Important este să menţinem stabilitatea macroeconomică", a mai spus Voinea.

Liviu Voinea, ministrul Bugetului, în direct cu Ioana Lupea şi Dan Marinescu la Adevărul Live

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite