Liviu Voinea: „taxa pe stâlp“ nu este un impozit nou, am eliminat o excepţie. Guvernul pregăteşte un pachet de stimulare a consumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa pe construcţii speciale nu reprezintă o taxă nouă, ci eliminarea unei excepţii, iar cei care nu vor transfera aceste costuri în factură vor câştiga cotă de piaţă, a Liviu Voinea, declarat ministrul delegat pentru buget, într-o emisiune desfăşurată la România TV în data de 18 ianuarie.

„Este normal ca orice este mijloc de producţie să fie impozitat. Noi nu am introdus o taxă nouă, noi am eliminat o excepţie. De ce unii să plătească o taxă la mijlocul lor de producţie şi alţii la mijlocul lor de producţie, inclusiv stâlpii de electricitate, fără care nu pot să ia bani de la consumatorul final, de ce să nu plătească? S-a eliminat o excepţie, nu s-a introdus o taxă. Veniturile care se încasează din eliminarea unei excepţii, adică a face aceleaşi reguli pentru toată lumea, nu unii să plătească şi alţii nu, veniturile merg către toţi românii, în construcţia de drumuri, în salarii, pensii“, a explicat Voinea.

El a menţionat că eliminarea acestei excepţii a fost făcută de asemenea natură încât să fie deductibilă, fiind scoasă din impozitul pe profit.

Guvernul a aprobat pe 14 noiembrie modificarea Codului Fiscal, care conţine o serie de prevederi, printre care şi introducerea impozitului pe construcţiile speciale. Cota impozitului pe construcţii speciale este de 1,5% din valoarea acestora, începând cu 1 ianuarie 2014.

Daniel Chiţoiu, ministrul de Finanţe, declara în luna noiembrie că „într-o variantă pesimistă“, din această taxă se vor colecta 480-500 de milioane de lei. Pe de altă parte, calculele iniţiale făcute de companii arată că se văr strânge mult mai mulţi bani din aceasta, undeva în jurul a 1,5 miliarde de lei. Numai de la Petrom se vor aduna în jur de 400-500 de milioane de lei, Hidroelectrica a anunţat un impact de 160 de milioane de lei, Nuclearelectrica va da 100 de milioane de lei, Complexul Oltenia va cotiza cu 30 de milioane de lei, iar investitorii din sectorul eolian cu 150 de milioane de lei.

Pachet pentru stimularea consumului 

Executivul lucrează şi la un set de măsuri pentru stimularea cererii interne, măsuri care vor trebui agreate cu delegaţiile Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene, a mai declarat ministrul Voinea.

„Anul trecut, Guvernul a crescut salariile bugetarilor cu 15%, pensiile cu 4%, salariul minim cu 15%, venitul minim garantat cu 8%, şi, cu toate astea, consumul populaţiei a stagnat, în condiţiile în care nici preţurile nu au au crescut, inflaţia anualizată, de 1,5%, fiind cea mai mică de după Revoluţie.(...) În condiţiile în care s-au băgat în economie circa două miliarde euro care ar fi trebuit să meargă în consum, consumul nu a crescut. Asta înseamnă că e nevoie de un set de măsuri, la care se lucrează în prezent, şi putem intra în detalii după ce acest set va fi agreat cu FMI şi Comisia Europeană, un set de măsuri ca să stimulăm cererea internă. Crescând consumul, creşte şi producţia, au şi firmele la ce să se raporteze“, a explicat Voinea.

Oficialul a precizat că este nevoie de o creştere a consumului pentru a menţine sau chiar a spori ritmul de creştere economică.

„Este important să spun că Guvernul are această preocupare de a stimula consumul, pentru că 2013 a fost an bun, am avut creştere economică şi din agricultură şi din export şi din producţia industrială. N-am avut din consum. Atunci, în 2014, pentru a menţine şi chiar a spori acest ritm de aproape 3% este nevoie şi de acest motor care este consumul intern, fără a afecta bugetul în vreun fel, nu vorbim de lucruri care să pună în pericol consolidarea fiscală“, a mai spus el.

  

Mai puteţi citi:

Taxa pe stâlp va aduce la buget 110 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro de la companiile de utilităţi

Statul va încasa anual 10-12 milioane euro din impozitarea construcţiilor speciale ale companiilor din telecom şi 60-65 milioane euro din taxarea celor din zona de utilităţi, scrie Mediafax, care citează surse guvernamentale.

Investitorii din sectorul eolian, în stare de alertă din cauza taxei pe turbine şi cabluri

Investitorii din sectorul energiei eoliene sunt „în alertă“ din cauza intenţiei Executivului de a impozita turbinele şi cablurile electrice, şi afirmă că nu au fost consultaţi în privinţa noilor taxe, potrivit unui comunicat remis de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite