Lista neagră a companiilor aeriene care nu îndeplinesc standardele de siguranţă

Lista neagră a companiilor aeriene care nu îndeplinesc standardele de siguranţă

Comisia Europeană a actualizat ieri, 2 iunie, Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranţă, altfel spus lista companiilor aeriene care fac obiectul unei interdicţii de exploatare sau al unor restricţii operaţionale pe teritoriul Uniunii Europene, deoarece nu respectă standardele internaţionale de siguranţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia are ca obiectiv garantarea celui mai ridicat nivel de siguranţă aeriană pentru toţi pasagerii care călătoresc în Uniunea Europeană.

După actualizarea de ieri, toate companiile aeriene certificate în Armenia au fost adăugate pe listă, în urma unei evaluări suplimentare a capacităţilor de supraveghere a siguranţei ale acestei ţări. Decizia a fost luată după audierea Comitetului Aeronautic Civil („CAC”) din Armenia şi a şase transportatori aerieni armeni.

În plus, lista transportatorilor aerieni certificaţi în Congo (Brazzaville), Republica Democratică Congo, Kârgâzstan, Libia, Nepal şi Sierra Leone a fost revizuită şi modificată, fiind adăugaţi noi transportatori din aceste ţări şi eliminaţi cei care nu mai există.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat în legătură cu acest subiect: „Scopul Listei UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranţă este de a servi drept instrument care ajută companiile aeriene şi ţările incluse în listă să îşi reevalueze şi să îşi îmbunătăţească standardele de zbor. Decizia de a include transportatorii armeni pe această listă a fost luată pe baza avizului unanim al Comitetului pentru siguranţa aeriană. Comisia, cu sprijinul Agenţiei Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei, este pregătită să coopereze şi să investească în Armenia pentru îmbunătăţirea siguranţei aviaţiei în această ţară.”

Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranţă nu doar contribuie la menţinerea unor niveluri ridicate de siguranţă în UE, ci şi ajută companiile aeriene şi ţările vizate să îşi îmbunătăţească nivelurile de siguranţă, pentru ca în cele din urmă să fie eliminate de pe listă. În plus, ea a devenit un instrument preventiv major, deoarece motivează ţările cu probleme în domeniul siguranţei să le remedieze înainte să devină necesară o interdicţie prin includere în listă.

După actualizarea de astăzi, 96 de companii aeriene sunt interzise în spaţiul aerian al UE:

  • 90 de companii aeriene certificate în 16 state*, din cauza unei supravegheri inadecvate a siguranţei din partea autorităţilor aeronautice din aceste state;
  • şase companii aeriene individuale, din cauza deficienţelor grave în materie de siguranţă identificate: Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigeria) şi Air Zimbabwe (Zimbabwe).
 

Alte trei companii aeriene fac obiectul unor restricţii operaţionale şi pot efectua zboruri către UE doar cu anumite tipuri de aeronave: Air Service Comores (Comore), Iran Air (Iran) şi Air Koryo (Coreea de Nord).

 
Actualizarea de ieri a Listei transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranţă se bazează pe avizul unanim al experţilor în domeniul siguranţei aviaţiei din statele membre, care s-au reunit prin videoconferinţă în perioada 12-14 mai 2020 sub auspiciile Comitetului UE pentru siguranţa aeriană (ASC). Comitetul este prezidat de Comisia Europeană cu sprijinul Agenţiei Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (AESA). Comisia pentru transport din Parlamentul European a sprijinit la rândul său actualizarea. Prin această evaluare se stabileşte dacă sunt respectate standardele internaţionale de siguranţă, în special standardele promulgate de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI). Comisia caută în permanenţă noi moduri de a spori siguranţa aviaţiei, în special prin intermediul eforturilor de colaborare cu autorităţile aeronautice din întreaga lume, pentru a îmbunătăţi standardele mondiale de siguranţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: