LISTĂ Pe ce aeroport din lume se pierd cele mai multe zboruri de legătură. Locul ocupat de Bucureşti

LISTĂ Pe ce aeroport din lume se pierd cele mai multe zboruri de
legătură. Locul ocupat de Bucureşti

Pierderea zborurilor de legătură poate aduce despăgubiri pasagerilor de până la 600 de euro, dacă cursa este efectuată de o companie aeriană înregistrată în Europa sau dacă decolarea a avut loc de pe un aeroport de pe vechiul continent.

Ştiri pe aceeaşi temă

Riscul cel mai mare pentru pierderea conexiunii îl au pasagerii cu escală în China (fie ca vorbim de Beijing sau Shanghai), unde transferul de la un zbor la altul ajunge la trei ore. În Europa, şansele cele mai mari de ratare a îmbarcării pe zbor de conexiune sunt la Madrid (o oră şi jumătate timpul de transfer, respectiv 65 de minute dacă cursele sunt operate de către Iberia).  Pentru persoanele din afara zonei Schengen, inclusiv românii, aeroportul din Bruxelles are un timp de conexiune de 90 de minute, similar cu aeroportul din Paris (Charles de Gaulle) atunci când pasagerul trebuie să se deplaseze de la un terminal la altul.

La polul opus, se află aeroporturi precum cel din Amsterdam, Munchen sau Zurich, recomandate pasagerilor care au de efectuat zboruri ce necesită escală.

Ce şanse sunt să pierzi legătura pe Otopeni           

Aeroportul Otopeni se află, de asemenea, în rândul celor care au un timp scurt de transfer pentru zborurile de conexiune, mai exact o medie de 50 de minute.

„Când rezervi zboruri cu escale şi rezervi separat fiecare segment, trebuie luat în calcul timpii de transfer din respectivele aeroporturi. Aceste transferuri diferă la fiecare aeroport. Din păcate, dacă zborurile sunt rezervate separat şi se pierde conexiunea, pasagerul nu are dreptul la o cursă alternativă şi nici la compensaţii. Poate primi despăgubire doar dacă primul zbor efectuat a înregistrat o întârziere mai mare de trei ore faţă de momentul iniţial al aterizării”, spune Ştefan Radu, country manager Air Help.

Potrivit Directivei Europene 261/2004, dacă un zbor are mai multe escale, inclusiv întârzierea la una dintre ele poate fi despăgubită, dacă sunt respectate condiţiile de eligibilitate. Esenţial este ca toate acele zboruri să fie pe o singură rezervare. În prezent, multe zboruri sunt operate în code-share cu partenerii aerieni din aceeaşi alianţă, însă compania care emite biletul de zbor este răspunzătoare pentru operarea cursei până la final, inclusiv pentru întârzierile sau anulările ce pot apărea.

”Foarte multe companii aeriene nu respectă timpul de transfer stabilit de aeroporturi pentru transferuri, lucru care, adesea, cauzează pasagerilor pierderea zborului de legătură. De curând, am avut un caz al unei familii de patru persoane care a pierdut conexiunea la Frankfurt pentru că a avut mai puţin de zece minute să prindă zborul de legătură, în condiţiile în care acest aeroport necesită 90 de minute pentru zborurile cu escală. Compania a învinuit familia cu pricina că nu s-a grăbit pentru a prinde îmbarcarea, ceea ce este inacceptabil”, spune Ştefan Radu.

Timp de conexiune pe cele mai importante aeroporturi din lume:

Loc

Oraş

Cod aeroport IATA

 

Timpul de transfer pentru conexiuni (minute)

1

Beijing

BJS / PEK

180

2

Shanghai

PVG

150 (pentru alt terminal)

120 (pentru acelaşi terminal)

3

Rio de Janeiro

GIG

120 (zboruri internaţionale)

4

Miami

MIA

90

5

Sydney

SYD

90

6

Los Angeles

LAX

90

7

Madrid

MAD

90

65 (doar zboruri Iberia)

8

Hong Kong

HKG

80

9

Dubai

DXB

75

10

Chicago

ORD

75-90 (depinde de aeroportul de plecare/destinaţie)

11

New York City

JFK

60

12

Berlin

TXL

60

13

Frankfurt

FRA

60

14

Istanbul

IST

60

15

London

LHR

60

16

Singapore

SIN

60

17

Vienna

VIE

60

25 (doar zboruri Star Alliance)

18

Brussels

BRU

60 (in interiorul Schengen)

90 (în afara Schengen)

19

Paris

CDG

60 (acelaşi terminal)

75 (transfer între Terminal 1 şi 2)

90 (transfer între Terminal 1/2 şi 3)

20

Tokio

HND

45

90

21

Johannesburg

JNB

45-75 (în funcţie de aeroportul de plecare/destinaţie)

22

Stuttgart

STR

45

23

Köln/Bonn

CGN

45

24

Düsseldorf

DUS

45

25

Hamburg

HAM

45

26

Rome

FCO

45

27

Amsterdam

AMS

40

28

München

MUC

40

29

Zürich

ZRH

40

30

Atlanta

ATL

35-85 (în funcţie de aeroportul de plecare/destinaţie)Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările