Lipsa specialiştilor în IT afectează companiile româneşti. Ce-i de făcut?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala problemă a companiilor de IT din România este numărul mic de specialişti care să ocupe locurile de muncă puse la bătaie. Care este soluţia?

Sunt în momentul de faţă aproximativ 90.000 de oameni care activează în piaţa de IT şi de software în special, explică pentru Adevărul, Teodor Blidăruş, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS). „Producem cam 6.000 de specialişti în IT pe an şi, în realitate, dacă ar fi 150.000 probabil că ar avea de muncă în următoarele şase luni. Cu siguranţă este nevoie de creşterea numărului de absolvenţi până la 15.000”, spune el.

Perioada 2018-2019 este una în care ecosistemul investiţional va face un enorm pas înainte, apreciază preşedintele ANIS.

„În 2019 avem peste 120 de milioane de euro de investit în zona de proprietate intelectuală în IT. Este un lucru nemaipomenit, care nu s-a mai întâmplat până acum şi are potenţialul de a dinamiza creşterea de export, de valoare adăugată dn România. În sectorul IT noi avem nevoie de creşterea numărului de absolvenţi şi de o politică clară, de predictibilitate economică. Această lipsă a predictibilităţii afectează atât investiţiile din partea fondurilor dar şi acea zonă antreprenorială locală pe care ne dorim să o încurajăm şi care ne dorim să crească”, adaugă Teodor Blidăruş.

Teodor Blidăruş este cofondatorul companiei de soluţii software de business Softelligence şi are o experienţă de peste 20 de ani în IT. El a fost votat preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii din România în cadrul Adunării Generale din 25 mai 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite