Lipsa producţiei locale a condamnat România la consumul din import. „N-o să mai avem niciun şurub românesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capacitatea tot mai slabă a industriei de a face faţă cererii interne a favorizat invadarea pieţei româneşti cu mărfuri din import, iar producătorii autohtoni sunt practic dezarmaţi în faţa concurenţei externe, avertizează economiştii.

Suntem în plin cerc vicios: din cauza importurilor ieftine şi masive, mărfurile produse în România nu mai au loc pe piaţa românească, iar din cauza pierderii pieţei industria locală se sufocă, lăsând loc mărfurilor aduse de peste graniţă.

România este, astfel, condamnată să se bazeze tot mai mult pe consumul din import.

Economiştii consultaţi de „Adevărul“ arată că „dacă nu producem n-o să avem nici ce să vindem“ şi că va trebui să ne adaptăm acestor „presiuni ale globalizării“.

Iar Banca Naţională arată, într-un studiu, că importurile prea ieftine şi costurile tot mai mari cu forţa de muncă „erodează capacitatea industriei locale de a face faţă cererii de consum“.

„Cine nu produce n-are ce să vândă“

„Ne tot întrebăm de ce industria nu face faţă importurilor. Răspunsul este «pentru că nu există». Ce industrie mai avem noi?
Mai producem utilajele, maşinile, echipamentele sau celelalte lucruri pe care le produceam odată? Nu mai producem, în schimb ne luăm pantofi din China şi mâncare din Europa de Vest. Iar cine nu produce nu are ce să vândă, cum bine a spus un fost preşedinte al Franţei.
Toate astea se văd în balanţa comercială: exact alimentele şi bunurile de imediat consum sunt importate, la preţuri de dumping, în timp ce noi ne lăudăm că am exportat porumb în SUA.
Cum am ajuns aici? Sunt probleme mai vechi, nu vin de la actualul guvern, dar e oarecum interesant că pentru 5.000 de producători români nu s-a găsit spaţiul necesar pentru o consolidare fiscală, dar pentru 50.000 de multinaţionale s-a găsit“, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

„N-o să mai avem niciun şurub românesc“

Fostul ministru Ionel Blănculescu, actualmente consultant de investiţii, consideră că la presiunea globalizării nu trebuie să ne împotrivim, ci să ne adaptăm.

„Acum avem 80% capital străin în România, în curând o să avem 100%, n-o să mai fie nici măcar un şurub fabricat în România. Este o realitate cruntă, dureroasă, dar este o realitate, este efectul globalizării.
Trebuie să ne adaptăm, nu să tot demonizăm importurile şi concurenţa străină. Trebuie să ne stabilim un număr de domenii în care suntem capabili să răzbatem la nivel global.
Suntem competitivi, spre exemplu, la instalaţiile pentru industria petrolieră. Mai avem câteva astfel de domenii - să le stabilim cva fiind strategice şi să ne concentrăm pe ele“, ne-a declarat Ionel Blănculescu.

El atrage atenţia că în prezent marile economii mondiale sunt în cea de-a patra revoluţie industrială, în plină robotizare şi digitalizare a industriei. „Asta reduce costurile în asemenea proporţii încât concurenţa din economiile clasice nu are cum să le facă faţă“.

„Acesta este trendul, că ne convine sau nu, vom avea tot mai puţine mărfuri româneşti în România, nu avem cum să închidem harta importurilor“, ne-a mai spus Blănculescu.

În fine, Banca Naţională a publicat zilele trecute un studiu potrivit căruia capacitatea producătorilor locali de a acoperi cererea de consum a fost erodată, în primul trimestru, de presiunea costurilor cu forţa de muncă şi de concurenţa importurilor la preţuri foarte scăzute.

„Creşterea înregistrată de cererea internă în trimestrul I (7,8%, variaţie anuală) - un record pentru perioada postcriză - s-a datorat în principal consumului populaţiei, pe fondul majorărilor salariale operate pe parcursul anului anterior şi al traiectoriei descendente a preţurilor de consum, atribuită în special celor două episoade de reducere a cotei TVA (iunie 2015 şi ianuarie 2016)“, notează autorii studiului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite