Licitaţia pentru 20 de trenuri electrice interregionale a fost anulată. Riscăm să pierdem bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Licitaţia pentru achiziţia a 20 de trenuri electrice interregionale a fost anulată, după îndelungi contestaţii la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi în justiţie, scrie Club Feroviar.

„Autoritatea pentru Reformă Feroviară, în calitate de Autoritate Contractantă, decide anularea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică privind «Achiziţionarea a 20 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR şi achiziţionarea serviciilor de mentenanţă şi reparaţii necesare funcţionării respectivelor trenuri»”, se arată în procesul-verbal al şedinţei de anulare a procedurii de atribuire, potrivit sursei citate.

Decizia de anulare a licitaţiei a fost luată ca urmare a unei sentinţe a Curţii de Apel Bucureşti prin care obligă ARF la eliminarea factorului „evaluare tehnică”.

De asemenea, la anulare a contribuit şi poziţia Autorităţii Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP) de a nu permite ARF introducerea unui alt factor de evaluare, în compensarea eliminării celei tehnice.

Autoritatea precizează că are intenţia de a relua procedura de licitaţie cât mai curând posibil.

Asocierea formată din compania românească Astra Vagoane Călători şi compania chineză CRRC a contestat documentaţia de licitaţie pentru cumpărarea a 20 de rame şi a serviciilor de mentenanţă anexe, precum şi punctarea ofertelor, pe motiv că noul sistem de punctare este discriminatoriu şi introduce elemente inutile în evaluare.

Nemulţumirea gigantului chinez CRRC a venit din faptul că, spre deosebire de prima licitaţie – cea pentru rame regionale RE-R, ARF a punctat cu 10 puncte (10%) existenţa unei rame în exploatare în spaţiul european. Acest factor a fost punctat la licitaţia de RE-R cu doar 3%.

Licitaţia pentru achiziţia a 20 de trenuri electrice destinate transportului inter-regional de călători, pentru care statul vrea să plătească până la 3,7 miliarde lei, cu tot cu mentenanţă pe 30 de ani, a fost lansată în luna aprilie de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Amânările repetate ale licitaţiei, dar şi deciziile instanţelor uneori opuse celor ale ARF şi CNSC fac posibilă pierderea fondurilor europene destinate achiziţiei de material rulant de către România.

ARF mai are în derulare în prezent o altă licitaţie de achiziţie a 20 până la 40 de rame electrice regionale, care este de asemenea blocată ca urmare a contestaţiilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite