Liberalii vor să interzică Huawei accesul la infrastructura de telecomunicaţii a României, în linie cu alte state vestice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL, cel mai mare partid de opoziţie din România, va declanşa o anchetă cu privire la contribuţia Huawei la infrastructura critică a ţării şi intenţionează să blocheze participarea companiei la dezvoltarea reţelei 5G, din cauza îngrijorărilor în creştere privind securitatea, a declarat pentru Reuters Pavel Popescu, reprezentatul PNL în comisia IT a Camerei Deputaţilor.

„Trebuie să ne protejăm interesele strategice şi există numeroase suspiciuni în aer”, a declarat Popescu, precizând că „este crucial să blocăm orice tranzacţii publice, contracte, licitaţii cu compania chineză”.

Oficialul PNL a făcut aluzie la un memorandum de înţelegere din anul 2013 semnat de ministrul de atunci al telecomunicaţiilor cu Huawei, care le oferea oportunitatea de a participa în construcţia sistemului naţional de informaţii şi telecomunicaţii, de monitorizare a traficului, dar şi a proiectelor de e-guvernare.

El nu a dat detalii cu privire la stadiul acestor intenţii. Popescu a arătat Reuters o scrisoare oficială trimis de grupul său parlamentar către ministrul telecomunicaţiilor, în data de 11 februarie, solicitând o revizuire a riscului echipamentelor Huawei în reţelele de stat. „Încă trebuie să primim un răspuns, încă aşteptăm, iar în scurt timp vom lansa planul de acţiune”, a precizat Popescu.

Reuters a precizat că a transmis în data de 26 februarie o cerere Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), care supraveghează reţelele de comunicaţii critice, şi aşteaptă un răspuns privind stadiul actual de implementare a memorandumului.

Guvernul român plănuieşte să lanseze primele licitaţii 5G în cursul acestui an, probabil în ultimul trimestru, luând în calcul investiţii globale de aproximativ 3 miliarde de euro.

Oficialul PNL a menţionat că o reţea fără echipament chinezesc va costa mai mult. Popescu a precizat că principalul motiv pentru acţiune este parteneriatul României cu SUA şi rolul nostru în arhitectura NATO.

Huawei este prezentă în România din anul 2003.

Şi alte state vestice, precum Statele Unite şi Australia, au împiedicat Huawei să construiască reţele de telefonie mobilă de generaţie următoare, preocupate că echipamentul companiei ar putea include „uşi secrete” care ar putea face infrastructura vulnerabilă la spionaj cibernetic.

Reprezentanţii Huawei au negat în multiple rânduri acuzaţiile de spionaj şi de intenţie de spionaj pentru statul chinez. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite