Liber la vânătoarea de urşi, capre negre şi cormorani. Ce propun cele trei proiecte de modificare a legii din domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vanatoare

Legea vânătorii ar putea fi modificată în urma propunerilor  venite în ultimele săptămâni atât de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, cât şi din partea unor parlamentari, permiţând vânarea unor specii protejate.

Nu mai puţin de trei proiecte de modificare a Legii vânătorii au fost iniţiate în ultimele săptămâni, unul dintre ele primind chiar şi avizul Senatului. Aceste modificări dau liber la vânătoarea de capre negre, cormorani şi urşi.

Concret, Ministerul Apelor şi Pădurilor a modificat recent legea pentru a permite vânarea a 609 capre negre în sezonul de vânătoare 2019 - 2020, deşi aceasta este specie emblematică pentru Carpaţi şi România, nu reprezintă niciun pericol direct sau indirect pentru oameni şi nu produce pagube de niciun fel.

Permisiunea privind vânarea a sute de capre negre a stârnit ample reacţii negative: Asociaţia Kogayon, specializată în protejarea mediului, a întocmit o petiţie pentru protejarea caprelor negre. „Capra neagră ar trebui să fie protejată în România, ca parte a zestrei naţionale a ţării cu cea mai bogată biodiversitate din Uniunea Europeană. Ea este protejată la ora actuală numai în zonele unde vânătoarea este interzisă, cum ar fi parcurile naţionale“, susţine asociaţia, sugerând că „nu există altă raţiune pentru vânătoare, decât cea a obţinerii trofeelor şi a profitului pentru câţiva gestionari din vânătoarea de trofee“.

Numărul de specimene de capre negre care poate fi vânat în sezonul de vânătoare 2019 – 2020 este mai mare decât cel de anul trecut, când, prin ordin al ministrului Apelor şi Pădurilor s-a aprobat vânarea a 480 de exemplare. Tarifele pentru vânătoare sunt de circa 1.100 euro pentru fiecare exemplar.

Cormoranii sunt „deosebit de inteligenţi“

Pe de altă parte, afirmaţiile făcute în ianuarie de ministrul Agricuturii, Petre Daea, despre pagubele majore pe care cormoranii le produc sectorului piscicol din România, continuă să producă efecte.

14 parlamentari PSD, unul de la ALDE şi unul de la PMP au depus miercuri, la Senat, un proiect pentru modificarea Legii vânătorii, care să permită şi vânarea cormoranilor mari – Phalacrocorax carbo sinensis.

 În sprijinul aprobării proiectului, cei 16 iniţiatori au invocat faptul că, „deşi în ţara noastră au fost utilizate o serie de metode alternative pentru protejarea producţiei din piscicultură împotriva cormoranilor: plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvenţe, laser, sperietori de ciori etc, aceste păsări, deosebit de inteligente, se obişnuiesc cu ele, se adaptează şi nu se mai sperie, astfel că aceste metode au devenit insuficiente“.

Pe de altă parte, iniţiatorii arată că efectele negative ale cormoranilor asupra producţiei de peşte din fermele de acvacultură sunt, pe lângă pierderile efective de peşti, şi instalarea stresului la peşti care duce la pierderea în greutate.

„România importă 800.000 de tone de peşte pentru asigurarea cererii din piaţă. Pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridică la aproximativ 20.000 de tone de peşte/an, în timp ce producţia din acvacultură înregistrată în ultimii ani este de aproximativ 12.000 tone de peşte/an“, se arată în Expunerea de motive.

Ca atare, parlamentarii propun modificarea legii vânătorii prin scoaterea cormoranilor din anexa privind speciile protejate şi introducerea lor în anexa speciilor de interes comunitar a căror vânătoare este permisă. Deocamdată nu se cunoaşte tariful de vânătoare perceput în cazul cormoranilor.

Urşii vor fi vânaţi timp de 5 ani

Cu numai o săptămână înainte, senatorii au aprobat un proiect de lege prin care vânătoarea urşilor nu mai este interzisă, în afara cotelor de recolectare aprobate anual de ministerul de resort, urmând ca, pentru o perioadă de 5 ani, vânarea să fie permisă. Propunerea legislativă va fi transmisă spre dezbatere Camerei Deputaţilor.   

Conform legislaţiei actuale, vânarea ursului (Ursus arctos) este interzisă, Ministerul Mediului aprobând anual anumite cote de recoltare (vânătoare) a acestei specii, în scopuri ştiinţifice sau de management al populaţiei de urşi. 

Într-o propunere de lege iniţiată de PSD, în scopul facilitării despăgubirii fermierilor pentru pagubele produse de animale sălbatice, senatorii din comisiile de specialitate au introdus un amendament prin care vântoarea urşilor nu mai este interzisă, ci este permisă temporar pe o perioadă de 5 ani, între 1 aprilie - 30 mai şi 1 septembrie - 31 decembrie.

Pentru fiecare urs împuşcat, vânătorii trebuie să plătească o taxă de 5.000 de euro, indiferent dacă vânătoarea s-a făcut „la goană“ sau individual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite