Leul a avut a doua cea mai mare depreciere din lume în această lună, după lira sudaneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    Doar lira sudaneză a cunoscut o scădere mai mare decât leul în această perioadă FOTO: Mediafax
Doar lira sudaneză a cunoscut o scădere mai mare decât leul în această perioadă FOTO: Mediafax

Bătălia politică dintre premierul Victor Ponta și președintele suspendat Traian Băsescu afectează în continuare moneda națională, care luna aceasta a cunoscut a doua cea mai mare depreciere din lume, relatează Bloomberg. Investitorii europeni deja au început revizuirea planurilor pentru România.

În doar 11 zile, leul s-a depreciat în raport cu euro cu 1,66%. Dacă pe 1 iulie euro se tranzacționa cu 4,4494 lei, astăzi cursul a ajuns la 4,5237 lei pentru o unitate a monedei unice.

Doar lira sudaneză a cunoscut o scădere mai mare decât leul în această perioadă, notează Bloomberg.

Investitorii își revizuiesc deja planurile

Conflictele politice de la București au ridicat îngrijorări în rândul investitorilor în ceea ce privește angajamentele Guvernului față de disciplina fiscală pentru anul viitor. Aceasta în condițiile în care România are un acord cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială.

Uniunea Europeană a avertizat Bucureștiul să rezolve aceste probleme, iar cancelarul german, Angela Merkel, care l-a lăudat pe Băsescu pentru măsurile de austeritate, l-a avertizat pe Ponta de încălcarea principiilor democratice ale blocului comunitar.

„Ne-am redus cumva expunerea pe România, ca urmare a evenimentelor de săptămâna trecută, și suntem în proces de reconsiderare a planurilor noastre de viitor”, spune Ronald Schneider, care administrează un portofoliu de datorii de un miliard de euro pe piețele emergente în numele Raiffeisen Kapitalanlage GmbH din Viena.

„Soluția este ca această incertitudine să ia sfârșit, iar Guvernul să coopereze cu FMI”, a adăugat el.

Misterul descurajează investitorii

„Incertutudinea politică și riscul ca programul cu FMI să stagneze va duce la noi presiuni asupra leului și asupra costurilor de împrumut ale României”, a afirmat și Mai Doan, economist la Bank of America Merrill Lynch.

Coaliția aflată acum la guvernare „a emis semnale verbale puternice că va respecta acordul cu FMI, dar nu a dezvăluit nimic din strategia economică pe termen lung”,  a mai spus Doan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite