Legea terenurilor agricole a fost promulgată. Cum îşi pot vinde ţăranii pământurile către străini

Legea terenurilor agricole a fost promulgată. Cum îşi pot vinde ţăranii pământurile către străini

Vânzătorii de terenuri trebuie să se adreseze în primul rând primăriei din localitatea de care aparţine parcela ofertată

Noua lege a terenurilor agricole, promulgată miercuri de preşedintele Traian Băsescu, aduce unele simplificări la procedurile de vânzare către cetăţeni străini a proprietăţilor funciare deţinute de români. Pe scurt, sunt mai puţini paşi de urmat pentru vânzătorii persoane particulare şi mai multă bătaie de cap pentru primării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Condiţiile ce trebuie îndeplinite – în special cele referitoare la drepturile de preempţiune (de a achiziţiona primii) ale unor categorii de cumpărători – sunt aceleaşi, dar de respectarea lor nu se mai ocupă vânzătorul, ci autoritatea locală.

Ce acte trebuie prezentate la primărie

În momentul în care va primi o ofertă de la un cetăţean străin (şi, desigur, dacă doreşte să-şi vândă terenul), vânzătorul este obligat să meargă la primărie cu o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol.

Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale.

Cetăţeanul care doreşte să vândă nu trebuie să facă decât un singur drum la primărie, unde trebuie să meargă cu oferta pe care o are pentru vânzarea terenului respectiv, după care aşteaptă acasă. Primăria îi va transmite acasă, pe cale poştală, avizul pentru vânzare sau dacă sunt alte probleme. Sub aspectul vânzătorului, procesul se simplifică şi prin faptul că nu se plăteşte niciun fel de taxă, totul revine în sarcina primăriilor“, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ordinea priorităţilor

Oficialul a mai spus că se extinde dreptul de preempţiune şi se dă posibilitatea celor care sunt coproprietari şi celor care sunt arendaşi, dar şi statului să intervină.

„Statul a fost introdus în această lege ca drept de preempţiuni pentru a interveni atunci când situaţia o va cere sau când situaţia va degenera într-un fel sau altul“, a precizat ministrul.

Potrivit noii legi, înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Codul civil.

Ordinea priorităţilor, adică a drepturilor de preempţiune, este următoarea:
1) coproprietarii;
2) arendaşii;
3) proprietarii vecini;
4) statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului.

Faţă de toţi aceşti preemptori, oferta se prezintă la acelaşi preţ şi în condiţii egale.

Ce străini au deja terenuri în România

Potrivit datelor centralizate la Ministerul Agriculturii, clasamentul pe ţări din care provin cumpărătorii de terenuri agricole în România este dominat de Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% şi de ţările arabe cu 9,98%. În continuare, Ungaria deţine 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, urmată de Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia şi Olanda (câte 2,4%) şi Turcia (0,78%).


Mai puteţi citi:

Italienii, belgienii, nemţii sau  francezi şi-au  dezvoltat afaceri de succes pe tărâmuri mehedinţene. Aproape 10 000 de  hectare de teren  au fost cultivate cu viţă-de-vie sau cereale de către străinii, care au pus preţ pe pământul românesc.
 
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, crede este puţin probabil ca Ungaria să pună în aplicare un astfel de plan. Reacţia sa apare după ce un funcţionar al Ambasadei Ungariei la Bucureşti a dezvăluit un plan concret de cumpărare a terenurilor agricole din Transilvania, după ce de la 1 ianuarie a dispărut interdicţia pentru străini de a cumpăra terenuri în România
 
Senatorul PSD Mircea Geoană, responsabil cu politica externă a României, apreciază ca fiind îngrijorătoare zvonurile, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra terenuri în zona Transilvaniei.
 
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care reglementează vânzarea terenurilor agricole către cetăţeni străini, în condiţiile în care restricţiile în acest sens urmează să fie ridicate la începutul anului viitor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: