Deputaţii au adoptat Legea terenurilor agricole. Constantin: Cei care câştigă cu adevărat sunt cei care vor să desfăşoare activităţi agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin noua formă a Legii terenurilor agricole, se acordă drept de preempţiune coproprietarilor, arendaşilor şi statului
Prin noua formă a Legii terenurilor agricole, se acordă drept de preempţiune coproprietarilor, arendaşilor şi statului

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 256 de voturi „pentru“, 51 de voturi „împotrivă“ şi 20 de abţineri, proiectul Legii terenurilor agricole, admiţând în parte obiecţiile preşedintelui din cererea de reexaminare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus, în plen, că este o lege foarte bună şi că a profitat de cererea de reexaminare a preşedintelui pentru a simplifica şi mai mult procesul de vânzare a terenurilor aflate în extravilan.

„Cu alte cuvinte, cetăţeanul care doreşte să vândă nu trebuie să facă decât un singur drum la primărie unde trebuie să meargă cu oferta pe care o are pentru vânzarea terenului respectiv, după care aşteaptă acasă, primăria îi va transmite acasă, pe cale poştală, avizul pentru vânzare sau dacă sunt alte probleme. Sub aspectul vânzătorului, procesul se simplifică şi prin faptul că nu se plăteşte niciun fel de taxă, totul revine în sarcina primăriilor“, a precizat Daniel Constantin.

El a spus că se extinde dreptul de preempţiune şi se dă posibilitatea celor care sunt coproprietari şi celor care sunt arendaşi, dar şi statului să intervină.

„Statul a fost introdus în această lege ca drept de preemţiuni pentru a interveni atunci când situaţia o va cere sau când situaţia va degenera într-un fel sau altul“, a spus Constantin.

El a mai arătat că, odată cu cererea de reexaminare, se clarifică faptul că sunt două instituţii care se ocupă cu piaţa financiară, una fiind ADS, cu rolul de a cumpăra terenuri, şi nu de a vinde, şi va fi şi o Direcţie în Ministerul Agriculturii care se va ocupa cu eliberarea avizului necesar pentru a reglementa piaţa funciară.

„Cei care câştigă cu adevărat sunt cei care vor să desfăşoare activităţi agricole“, a mai spus Constantin.

Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect.


    Citiţi şi:

Ungaria se pregăteşte să cumpere terenurile agricole din Transilvania. Ce avantaje au vânzătorii  Proprietarii de teren din România care doresc să-şi vândă proprietăţile cetăţenilor maghiari vor primi o rentă viageră. Ba, mai mult, aceştia pot păstra terenul pe numele lor şi îl pot folosi, a declarat Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti într-un interviu oferit portalului szekelyhon.ro.

Străinii vor putea cumpăra mai uşor terenuri agricole din România. Ce restricţii au fost eliminate Statul elimină restricţiile impuse în prezent cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, după 1 ianuarie 2014, inclusiv obligaţia de a avea experienţă în agricultură, dar păstrează prevederea privind dreptul de preempţiune al cetăţenilor români, potrivit unui proiect de lege.

EDITORIAL Proprietatea, suveranitatea economică şi integrarea europeană Începând cu 1 ianuarie 2014, străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în România. Unii au exprimat motive de îngrijorare. Alţii susţin că măsura nu va avea un impact semnificativ deoarece şi până acum astfel de tranzacţii s-au operat prin intermediul societăţilor comerciale. Totuşi, anume semne de întrebare rămân, dovadă că statul propune unele măsuri de protecţie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite