Legea salarizării a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Vasilescu: Nu mai sunt nici măcar 3% salarii care scad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul legii salarizării unice a fost adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor. Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat că nu vor mai fi nici măcar 3% salarii care scad, în urma amendamentelor adoptate.

UPDATE 12.10 Legea salarizării unice a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” şi 47 abţineri. Patru parlamentari nu au votat. 

Camera Deputaţilor este for decizional. Proiectul va fi lăsat două zile pentru sesizare la Curtea Constituţională, deoarece legea a fost dezbătută în procedură de urgenţă. Scopul acesteia era ca unele dintre măsuri să intre în vigoare de la 1 iulie, lucru care nu va mai avea loc, după ce ministrul Vasilescu a precizat că nu vor mai exista creşteri salariale de la această dată, ci de la 1 ianuarie 2018.

USR a anunţat însă de marţi seara, după adoptarea raportului în Comisia de muncă a Camerei, că intenţionează să sesizeze CCR în privinţa Legii salarizării unitare, despre care a spus că nici acum nu se cunoaşte impactul bugetar, iar membrii Guvernului ”improvizează” pentru că nu ştiu acest lucru.

Proiectul va merge ulterior la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Iohannis a apreciat, pe 29 mai, ca „puţin deplasată” speranţa că ar putea cere modificarea Legii salarizării în sectorul public, în condiţiile în care legea este un proiect asumat de către PSD care va răspunde „integral şi definitiv” pentru această lege.

***

UPDATE 11.20 Deşi anunţase că unele salarii vor scădea, după adoptarea Legii salarizării unitare, deoarece sunt „oameni cu salarii nepământeşti”, scăderea nu va mai avea loc.

Ministrul a susţinut, într-un interviu pentru România TV de la finalul lunii trecute: „Tot aud de la diferite sindicate care protestează pentru cei 3% cărora le scad salariile. Sunt oameni cu salarii nepământeşti, alea nu sunt salarii pentru România. Când vorbim de 20.000 de lei salariu, nu e normal, şi de aia le-am scăzut. La baza piramidei s-au dublat salariile”, preciza ministrul.

Vasilescu a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor: „Nu mai sunt nici măcar 3% salarii care scad, pentru că multe amendamente acceptate la comisie (de muncă, n.r.) au fost amendamente de creştere a unor coeficienţi, astfel că salariile s-au rectificat, inclusiv pentru funcţiile de conducere”. 

Mai multe amendamente adoptate marţi de deputaţii din Comisia de muncă prevăd spor de 15% „pentru complexitatea muncii” funcţionarilor din ministerele Mediului, Dezvoltării, Sănătăţii, din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din cadrul Parlamentului, precum şi o majorare de 10% pentru personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Parlamentului. De asemenea, au fost majorate salariile mai multor categorii de funcţii din cadrul Consiliului Concurenţei.

Ministrul Muncii a precizat, miercuri, că au fost acceptate 180 de amendamente. „La 170 de pagini cât are legea, poate părea o cifră mare, dar majoritatea au fost acceptate de la Consiliul Legislativ şi priveau forma legii, nu neapărat intrau în conţinutul său”, a spus Vasilescu. Ea a menţionat că legea este în conformitate cu programul de guvernare şi prevede o creştere a salariilor bugetarilor de 56% pe o anvelopă de 32 miliarde lei până în 2020 şi de 43 miliarde lei până în 2022. „La baza piramidei salariale, creşterile sunt de peste 100%, ajungând şi la 300%, cum este cazul în apărare, dar scad în vârf, acolo unde unele salarii erau atât de mari încât disproporţia nu putea fi corectată nici măcar la nivelul anului 2022”, a mai spus ministrul.

Ea a contrazis afirmaţiile făcute în plen de către opoziţie care a criticat creşterile salariale pentru demnitari, ministrul aspunând că, în realitate, salariile unora dintre demnitari vor fi reduse.

„Vreau să vă spun că cei aflaţi în vârful piramidei , de exemplu miniştrii, preşedintele României, conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului scad”, a spus ministrul Muncii.

Camera Deputaţilor a votat pe articole proiectul Legii salarizării, votul final urmând să se dea tot miercuri.

***

Marţi seară, membrii Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor au adoptat raportul privind Legea salarizării cu 15 voturi favorabile, două împotrivă şi patru abţineri. Legea urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, la Parlament, că ultima variantă a Legii salarizării agreată cu Ministerul Finantelor prevede că abia de la 1 ianuarie 2018 toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii şi medicii vor primi în plus diferenţa de bani promisă. Iniţial, primele majorări salariale erau programate pentru 1 iulie 2017.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite