Legea privind amânarea certificatelor verzi a fost retrimisă de preşedintele Băsescu în Parlament. România, pe cale să rămână cu energia scumpă

Legea privind amânarea certificatelor verzi a fost retrimisă de preşedintele Băsescu în Parlament. România, pe cale să rămână cu energia scumpă

Energia regenerabilă beneficiază de subvenţii care cumulează 10 miliarde de euro

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea prin care o parte a certificatelor verzi este amânată, scrie Hotnews.ro, care citează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Motivul pentru care s-a făcut acest lucru este că Executivul nu a notificat Comisia Europeană, iar ordonanţa „expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene“.
Administraţia Prezidenţiala arată ca potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene „Comisia este informată în timp util pentru a-şi prezenta observaţiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”. 
 
În data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene prin care se precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. În data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o nouă scrisoare prin care subliniază necesitatea prenotificării, obligaţie neîndeplinită până în prezent de către Guvernul României, mai scrie Hotnews.
 
Mittal ameninţa că se retrage din Europa
 
Problema o constituie faptul că subvenţiile acordate energiilor regenerabile scumpesc inutil electricitatea, în condiţiile în care consumul este în scădere din cauza eficientizării din industrie şi din cauza închiderii unor mari agenţi economici precum Oltchim şi Mechel. 
Subvenţiile acordate investitorilor din energia verde au creat mari probleme în industrie, grupurile Alro şi ArcelorMittal acuzând constant costurile suplimentare induse de acestea. Miliardarul indian Lakshmi Mittal a ameninţat, în întâlnirea de anul trecut cu premierul Victor Ponta, că grupul s-ar putea retrage din Europa din cauza preţurilor mari la energie.
 
Cu minerii în stradă
 
Mai mult, minerii de la Complexul Energetic Oltenia au protestat pe străzile din Târgu Jiu în primăvară şi au ameninţat că vor veni să picheteze şi sediul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) din cauză că energia eoliană este preluată cu prioritate în sistem, iar cea produsă pe bază de cărbune nu are căutare. Angajaţii Complexului Energetic Oltenia au fost trimişi de mai multe ori forţat acasă din această cauză.
 
Legea prevedea amânarea de la 1 iulie 2013 a câte două certificate verzi în cazul producătorilor de energie solară şi câte unul în sectoarele microhidro şi eolian.
Un certificat verde se acordă la producerea unei anumite cantităţi de energie verde. La fiecare MWh de energie fotovoltaică se acordau şase certificate verzi, la eolian erau două, iar la microhidro au fost trei.
 
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă fusese aprobat în luna iunie de Guvern, iar legea de adoptare a ordonanţei în decembrie.
 
Cea mai generoasă schemă din Europa
 
România are cea mai generoasă schemă de susţinere a investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile din întreaga Uniune Europeană. Schema cumulează 10 miliarde de euro. Ţara noastră şi-a îndeplinit încă de la finele anului trecut ţinta obligatorie de energie verde asumată la Bruxelles, potrivit oficialilor ANRE.
 
Nivelul sprijinului oferit investitorilor în energia verde din România este cel mai ridicat din Europa, cu un procent de 224% pentru eolian, comparativ cu o medie europeană de 100%. Pentru energia solară, nivelul este unul fantastic – de 657%.

 

Mai puteţi citi:
 
O cantitate prea mare de energie regenerabilă poate duce la căderea sistemului energetic naţional din cauza cantităţii limitate ce poate fi preluată, a declarat Marian Cernat, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
 
Sberbank Slovensko, subsidiara din Slovacia a Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a acordat un credit garantat până la suma de 7 milioane de euro firmelor Slovunit Energy din Slovacia şi Energy Deta din Timişoata pentru finanţarea construcţiei unui parc fotovolatic în judeţul Timiş, informează Mediafax.
 
Grupul rus Lukoil ia în calcul construcţia unor parcuri fotovoltaice pe câteva terenuri pe care le deţine lângă rafinăria Petrotel Ploieşti, au anunţat reprezentanţii companiei.
 
O iarnă grea ar putea provoca o criză energetică în Europa, din cauza dependenţei prea mari de sursele regenerabile şi a închiderii centralelor care utilizează gaze naturale, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Cap Gemini.
 
Unii dintre investitorii în energiile regenerabile au început să renunţe la proiecte după modificarea legislaţiei privind certificatele verzi, însă timpul scurs e prea scurt pentru a face o analiză, a declarat Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, într-o conferinţă de presă.
 
Ţara noastră ar trebui să nu mai acorde certificate verzi după ce se atinge ţinta de 24% din consum, iar preţul acestora ar trebui să fie liber, afirmă Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al Alro.
 
Legislaţia privind susţinerea certificatelor verzi şi liberalizarea preţurilor la gazele naturale constituie în proporţie de 90% motivul pentru care combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi încă se află în al cincilea an consecutiv de pierderi, a afirmat Bruno Ribo, directorul general al companiei. El a completat că amânarea unor certificate verzi reprezintă un pas necesar, dar nu suficient.
 
Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) consideră că, în ciuda deciziei privind amânarea unor certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi a situaţiei excepţionale înregistrate pe OPCOM, care a dus la reducerea cotaţiilor la electricitate, preţul final al unui MWh este, în continuare, împovărat de taxe suplimentare, precum cele pentru cogenerare, distribuţie sau transport.
 
Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) avertizează că decizia Executivului de a amâna, printr-o ordonanţă de urgenţă, acordarea unor certificate verzi pentru energia regenerabilă ar putea avea efecte grave atât în sectorul energetic, cât şi în cel bancar.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările