Legea petrolului, modificată din motive de siguranţă naţională. Guvernul poate denunţa unilateral acordurile petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: News.ro
FOTO: News.ro

Guvernul poate denunţa unilateral acordurile petroliere, din motive de siguranţă naţională, după ce camera Deputaţiilor a aprobat o ordonanţă de urgenţă în acest sens, a anunţat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

”Le mulţumesc colegilor deputaţi pentru că au adoptat cu unanimitate de voturi, 311 pentru, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2020 pentru modificarea şi completarea Legii petrolului nr.238/2004.”, a transmis Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului Energiei, aceste modificări ale actului normativ au întărit siguranţa naţională, prin transpunerea unei directive europene care prevede că statele membre pot refuza, din motive de siguranţă naţională, să permită accesul la exercitarea acestor activităţi oricărei entităţi care este efectiv controlată de ţări terţe sau de resortisanţi ai ţărilor terţe.

”De ce este important? Prin aceste modificări am întărit siguranţa naţională. Astfel că am transpus în legislaţia noastră prevederile Directivei nr. 94/22/CE, de la art. 2, alin. (2) ”statele membre pot refuza, din motive de siguranţă naţională, să permită accesul la exercitarea acestor activităţi oricărei entităţi care este efectiv controlată de ţări terţe sau de resortisanţi ai ţărilor terţe.”, explică ministrul.

De asemenea, conform acestuia, în cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorităţii competente, din motive de siguranţă naţională, prin hotărâre a Guvernului se poate aproba denunţarea unilaterală a acordului petrolier. 

Pe 23 aprilie 2020, Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar Camera a votat miercuri decizional propunerea legislativă. Prin urmare, legea merge la promulgare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite