Legea hipermarketurilor, adoptată în comisia de agricultură din Camera Deputaţilor. Comercianţii, obligaţi ca 51% din alimente să fie româneşti

Legea hipermarketurilor, adoptată în comisia de agricultură din Camera Deputaţilor. Comercianţii, obligaţi ca 51% din alimente să fie româneşti

Camera Deputaţilor este for decizional     FOTO Mediafax

Legea prin care hipermarketurile sunt obligate să aibă la raft cel puţin 51% produse româneşti a fost adoptată în Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor. Este vorba de carne, legume, fructe, miere, ouă şi produse lactate şi de panificaţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit raportului votat, comercianţii- persoane juridice autorizate, au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, din ''lanţul scurt de aprovizionare''. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.

Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare - care ar favoriza producătorii români - se aprobă prin hotărâre de guvern.

Iniţial, formularea era privind producătorii români, însă apoi proiectul a fost modificat astfel încât comercianţii sunt obligaţi să aibă 51% din produse din "lanţul scurt de aprovizionare", adică de la producătorii locali şi regionali. 

Formularea a fost modificată după ce organizaţiile marilor lanţuri comerciale şi Guvernul au arătat că proiectul ar încălca legislaţia europeană, discriminând mărfurile de import.

Potrivit proiectului legii, lanţul scurt de aprovizionare "implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local şi regional, precum şi relaţii strânse între producători şi comercianţ". 
 
O altă modificare se referă la etichetarea cărnii proaspete, respectiv indicarea locului de provenienţă, locul unde a fost tranşat animalul şi dacă acesta provine din ţara noastră. Totodată, pe produsele procesate din carne trebuie să se specifice procentul de carne provenită din România.
 
Retailerii riscă amenzi între 100.000 şi 150.000 de lei sau chiar suspendarea activităţii pe o perioadă de până la şase luni dacă nu respectă legea.

Un alt proiect pe această temă, acela de a închide supermarketurile în week-end, a fost lăsat baltă de deputaţi.

Toţi membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor au votat în favoarea acestui proiect de lege. 

UPDATE Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii, susţine că modificările aduse proiectului de lege pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare reprezintă o iniţiativă bună, care încurajează prezenţa produselor româneşti în hipermarketuri.

''Iniţiativa Parlamentului cred că este o iniţiativă bună. Sigur că Parlamentul a prevăzut o portiţă: în sezonul în care nu sunt disponibile produse româneşti, de exemplu în sezonul rece, să se facă o derogare de la acest procent. Cred că e foarte important să încurajăm prezenţa produselor româneşti în magazine. Foarte important e să reuşim să încurajăm producătorii noştri să se regăsească cât mai mult în hipermarketuri'', a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a fost prezent la dezbaterile din Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările