Legea certificatelor verzi a trecut de Curtea Constituţională. Sesizarea Preşedinţiei, care o consideră neconstituţională, a fost respinsă

Legea certificatelor verzi a trecut de Curtea Constituţională. Sesizarea Preşedinţiei, care o consideră neconstituţională, a fost respinsă

Legea certificatelor verzi trebuie să obţină şi avizul Comisiei Europene

Curtea Constituţională (CC) a respins, miercuri, ca inadmisibilă, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în ceea ce priveşte neconstituţionalizatea Legii privind certificatele verzi, decizia fiind luată în unanimitate, a declarat preşedintele CC, Augustin Zegrean.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii CC au constatat, în unanimitate, că este inadmisibilă contestaţia şefului statului privind Legea certificatelor verzi, întrucât faptul că Guvernul nu a notificat Comisia Europeană înaintea adoptării actului normativ nu are efecte de natură constituţională.
Zegrean a precizat că norma respectivă nu are rang constituţional.

Băsescu aşteaptă ieftinirea energiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 13 martie, că a promulgat Legea de aprobare a OUG privind certificatele verzi, menţionând că aşteaptă acum cu nerăbdare scăderea preţurilor la energie electrică.

"Pentru a lămuri lucrurile, am promulgat Legea de aprobare a OUG privind certificatele verzi şi aştept cu nerăbdare ieftinirea preţului la energie electrică. Cred că este şi un deziderat al populaţiei, după declaraţiile Guvernului", a spus Băsescu.

"Am decis, pentru a elimina preşedintele din disputele sindicale, să promulg Legea de aprobare a OUG, deşi nu are avizul de la Comisia Europeană, cum ne cere Tratatul de aderare. Pot fi consecinţe, odată cu sosirea avizului, dar consider că Guvernul şi-a asumat responsabilitatea de a repara consecinţele unui aviz care nu ar agrea conţinutul OUG", a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să precizeze că nu s-a grăbit cu promulgarea legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru certificatele verzi, dar că a vrut să închidă "o zonă de demagogie".

Despre sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale, şeful statului a spus: "Va merge juristul şi vom vedea care e procedura, să o închidem la Curte".


Mai puteţi citi:

Efect pervers al certificatelor verzi: preţul energiei a scăzut datorită stimulentelor pentru energie regenerabilă, ceea ce impulsionează exportul de electricitate mai ieftină în Ungaria, Bulgaria şi Serbia. Însă facturile rămân la fel de mari pentru populaţie şi industrie.
 
Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.
 
După scandalul de anul trecut privind amânarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi ameninţările cu relocarea din partea sectorului industrial, anul 2014 a început ca-n piesa „O scrisoare pierdută“: cu un nou haos legislativ în domeniu.
 
Guvernul a prenotificat Comisia Europeană în privinţa intenţiei de a amâna o parte a certificatelor verzi şi a anunţat că „la prima vedere“, modificările nu par să ridice probleme de încălcare a Tratatului de aderare, Administraţia Prezidenţială furnizând „date eronate“ în cererea de reexaminare a legii, arată, într-un comunicat, Departamentul pentru Energie.
 
Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea prin care o parte a certificatelor verzi este amânată, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: