Le Monde: România vampirizează piaţa europeană a porumbului şi preia coroana de cel mai mare producător

Le Monde: România vampirizează piaţa europeană
a porumbului şi preia coroana de cel mai mare producător

România, numită de jurnaliştii francezi „ţara lui Dracula”, a vampirizat piaţa europeană a porumbului, urmând să recolteze în acest an între 14,5 şi 15 milioane tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât va recolta Franţa, ceea ce înseamnă că ţara va prelua în acest an coroana de cel mai mare producător european, scrie publicaţia franceză Le Monde.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Agricultorii francezi nu au reuşit să evite puterea românească. Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului sau, cel puţin, o domină. Ar trebui să recolteze în acest an între 14,5 şi 15 milioane de tone de porumb, comparativ cu 11,8 milioane de tone obţinute în Franţa, arată o estimare a Asociaţiei Generale a Producătorilor de Porumb (AGPM)”, scrie Le Monde.

Astfel, România preia coroana principalului producător european de porumb, detronând Franţa şi nu este chiar o surpriză, mai arată jurnaliştii francezi. „Gurmanzii ştiu că, dacă polenta (terci din făină de porumb) este apanajul regiunii munţilor Apenini, acest fel de mâncare gustos poartă numele de mămpligă în Carpaţi. Dar investitorii din România nu se gândesc doar la apetitul compatrioţilor lor. Profitul mare provenit din cereale galbene este destinat exportului”, scrie publicaţia.

Aceasta menţionază că industria franceză a porumbului a fost afectată de inundaţiile care au avut loc în primăvară, care au întârziat plantarea. Apoi, căldura din vară a uscat terenurile. În ciuda acestor condiţii climatice haotice, fermele Franţei limitează daunele printr-un randament de 93 chintale pe hectar. Desigur, în comparaţie cu cele 103 chintale ale anului 2017, dar trebuie menţionat că anul trecut a fost vorba despre o producţie istorică.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că România va fi şi anul acesta pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de porumb, confirmând totodată datele furnizate de publicaţia franceză, fără a oferi cifre exacte în acest sens.

 „Ministerul Agriculturii confirmă ceea ce scrie publicaţie franceză. România va fi şi anul acesta pe primul loc la cultura porumbului, însă datele finale le vom furniza la încheierea recoltatului, întrucât până la această dată din suprafaţa însămânţată s-a recoltat 87%. Urmează să finalizăm recoltatul porumbului în următoarele săptămâni”, a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

La sfârşitul lunii august, Petre Daea declara că România a avut anul acesta producţii record la grâu, porumb şi floarea-soarelui.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: