Lazea, BNR: Priorităţile ministerelor sunt doar dorinţe. Dacă le-ar pune în practică ar cheltui 300% din PIB

Lazea, BNR: Priorităţile ministerelor sunt doar dorinţe. Dacă le-ar pune în practică ar cheltui 300% din PIB

Lazea spune că ar trebui găsite fonduri cel puţin pentru proiectele prioritare FOTO Mediafax

Priorităţile de pe site-urile ministerelor din România constituie doar o listă de dorinţe, întrucât transpunerea lor în practică ar necesita, cumulat, circa 300% din podusul intern brut (PIB) al ţării, sau nouă bugete anuale, a spus astăzi Valentin Lazea, economist şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

Ştiri pe aceeaşi temă


Economistul-şef al BNR a făcut referire la proiectul strategiei „România competitivă”, lansată oficial pe 5 iulie.

„Incapacitatea administraţiei publice de a selecta unele proiecte şi de a renunţa la altele derivă dintr-o cultură a neasumării răspunderii, a imixtiunii politicului”, a spus Lazea.

Economistul a arătat că România se află într-o situaţie absurdă, în care toate proiectele sunt prioritare pe hârtie, dar nici unul nu mai este prioritar cu adevărat.

În plus, de multe ori decidenţii guvernamentali iau decizii în absenţa oricăror informaţii privind bugetele necesare sau a unor analize cost/beneficiu.

În ceea ce priveşte strategia „România competitivă”, pornindu-se de la strategiile sectoriale afişate pe site-urile ministerelor, s-au identificat acele obiective care, în cadrul fiecărui domeniu strategic, serveau cel mai bine scopul creşterii PIB potenţial, cu un buget rezonabil şi fără o coloratură ideologică. Din suma de 10,5% din PIB necesară, circa două treimi se găseşte deja în bugetele ministerelor, fiind necesară doar o prioritizare a proiectelor.

Pentru restul bugetului sunt necesare eforturi fiscale suplimentare, consideră economistul.
Lazea a avertizat că economia românească nu poate înregistra rate înalte de creştere doar pe baza stimulilor guvernamentali. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările