Lansare cu scandal la Topul Firmelor. Camera de Comerţ acuză Consilul IMM-urilor de furtul denumirii. CNIPMMR spune că ei au fost primii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera de Comerţ şi Industrie  a României (CCIR) acuză Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) că foloseşte fără drept denumirea „Topul Firmelor”, ameninţând că va da organizaţia în judecată pentru încălcarea dreptului de marcă.

„Camera de Comerţ şi Industrie  a României (CCIR) a luat act asupra organizării de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a evenimentului sub titulatura frauduloasă de Topul Naţional al Firmelor din România”, a informat CCIR.

CCIR realizează, începând din 1994, Topul Naţional al Firmelor (TNF), fiind singura organizaţie din România abilitată printr-o lege organică să stabilească o astfel de ierarhie la nivelul întregii ţări. În plus, titulatura Topul Naţional este marcă înregistrată a CCIR.

„Din nefericire, mascarada organizată de către CNIPMMR a expus mediatic înalţi demnitari ai Statului Român, fără ca aceştia să fie informaţi că asistă la un eveniment care contravine normelor în vigoare.

Constatând această situaţie, CCIR îşi rezervă dreptul de a acţiona pe cale legală CNIPMMR, pentru ca astfel de evenimente care eludează normele legale din România să nu mai poată fi organizate în viitor şi să aducă prejudicii de imagine persoanelor implicate”, se arată în documentul CCIR.

În comunicatul remis presei CCIR nu precizează că între denumirile celor două evenimente există o diferenţă de un cuvânt, cel organizat anual de Camera de Comerţ numindu-se „Topul Naţional al Firmelor din România” în timp ce evenimentul lansat vineri de CNIPMMR se numeşte „Topul Naţional al Firmeolor Private din România”.

La eveniment urmează să fie premiate companiile româneşti care au înregistrat performanţe economice notabile şi au sprijinit dezvoltarea economiei româneşti.

Pe baza informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în funcţie de profitul brut, cifra de afaceri, productivitate şi performanţă globală în afaceri, CNIPMMR urmează să acorde companiilor premii pe mai multe categorii.

La eveniment participă preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, şeful Guvernului, Ludovic Orban, consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

CNIPMMR spune că ei au fost primii

Ulterior, CNIPMMR a trimis un comunicat în care afirmă că primul eveniment a fost organizat de ei cu un an înainte de înregistrarea mărcii de către CCIR:

„Ca urmare a comunicatului de presă transmis de către Camera de Comerţ şi Industrie a României  (CCIR) cu privire la organizarea evenimentului ”Topul Naţional al Firmelor Private din România”, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România face următoarele precizări:

- În anul 1993, „Topul Naţional al Firmelor Private” organizat de CNIPMMR a reprezentat o premieră în România, fiind primul eveniment organizat de acest tip (CCIR a organizat evenimentul în anul 1994 deci, CNIPMMR a organizat acest eveniment cu un an înainte);

- Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci a emis Certificatul înregistrat cu nr. 70373 din data de 18.04.2005, cu valabilitate până în anul 2015 şi, ulterior, a prelungit valabilitatea mărcii prin care a fost admisă pentru CNIPMMR înregistrarea la OSIM a mărcii „Topul Naţional al Firmelor Private din România” (data înregistrării mărcii CNIPMMR fiind anterioară cu două luni datei de 20.06.2005, data înregistrării  la OSIM, a mărcii de către Camera de Comerţ şi Industrie a României);

- Potrivit art. 57 din Legea nr. 62/2011 "Modul de constituire, organizare, funcţionare şi de dizolvare a unei organizaţii patronale se reglementează prin statutul adoptat de către membrii săi, cu respectarea dispoziţiilor legale." iar conform art. 62 alin. 2 "Organizaţiile patronale sunt abilitate să asigure orice servicii cerute de membrii lor, în condiţiile legii";

- Potrivit art. 5 lit. s) din Statutul CNIPMMR, organizaţia are dreptul să realizeze analize, studii, sondaje de opinie, informări publice, studii de diagnoză şi prognoză, cursuri, seminarii, conferinţe, colocvii, târguri, „Topul Naţional al Firmelor Private din România” şi alte topuri pentru premierea întreprinderilor, „Ziua Întreprinzătorilor”, „Forumul Naţional al IMM-urilor” şi alte activităţi şi evenimente pentru IMM-uri sau în domeniile de interes.

De asemenea, dorim să menţionăm faptul că în anul 2008 CNIPMMR a mai avut un litigiu în instanţă cu CCIR pe marca Topului Naţional şi care s-a finalizat cu respingerea cererii CCIR si recunoşterea dreptului CNIPMMR de a utiliza marca.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România urează succes oricărei organizaţii (inclusiv CCIR) în a organiza evenimente, a oferi suport membrilor lor şi mediului de afaceri, considerând că acesta este scopul pentru care aceste organizaţii sunt înfiinţate şi funcţionează, iar nu în interesul particular al unor conducători vremelnici de organizaţii”, a informat CNIPMMR.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite