La cât trebuie să ajungă salariul minim pentru a descuraja angajările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul minim a crescut in Romania cu aproape 30% in ultimii trei ani, in mai multe reprize. Masurile au fost contestate de mediul de afaceri si de o parte a economistilor romani, dar Guvernul a reusit sa convinga de fiecare data FMI sa accepte majorarile de salariu minim.

In China, insa, cresterea cu 10% a salariului minim s-a transpus intr-o scadere cu 1% a locurilor de munca puse la bataie de firme. Am incercat sa aflam daca aceasta corelatie se poate adeveri si in piata locala?

Salariul minim este subiectul unei eterne dezbateri intre economisti la nivel global. Pe de-o parte sunt cei care sustin ca majorarea salariului minim determina angajatorii sa reduca din posturi, ceea ce inseamna ca muncitorii necalificati vor fi cei mai afectati, iar in cealalta tabara sunt economistii care incurajeaza cresterile de salariu minim, afirmand ca nu ar trebui sa afecteze perspectivele din piata muncii.

Surprinzator, FMI se plaseaza - cel putin in cazul Chinei - in prima tabara. Recent, un consultant renumit din cadrul FMI si fost economist in cadrul Federal Reserve, Prakash Loungani, a subliniat ca o crestere cu 10% a salariului minim in China a dus la o scadere cu 1% a numarului de locuri de munca. El atrage atentia ca aceasta corelatie, publicata acum intr-un raport FMI, ar trebui sa ingrijoreze economiile emergente si sa le faca constiente de faptul ca incercarea de a ridica standardele de viata prin cresterea salariului minim lezeaza competitivitatea si economia in ansamblu.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite