Etalonul kilogramului „a slăbit“ şi urmează să fie revalidat de fizicieni în noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noiembrie, un nou sistem internaţional de unitate ar trebui validat, după ce fizicienii au constatat că unitatea de măsură păstrată cu sfinţenie la Paris a pierdut 50 de micrograme într-un secol.

O nouă unitate pentru masă trebuie să fie validată în luna noiembrie, una intangibilă, care va încununa munca de decenii a oamenilor de ştiinţă. În cadrul acestui proces va fi redefinit kilogramul, dar şi alte trei unităţi: kelvin, amper şi mol. 

„Testele făcute de Sistemul Internaţional de Unităţi (SI) vor fi o dovadă pentru viitor”, a declarat pentru letemps.ch Milton Martin, director al Biroului Internaţional de Măsuri şi Greutăţi (BIPM). 

"Deşi pot exista teorii diferite despre un experiment, înţelegem ştiinţa ca un singur set de legi consecvente care implică faptul că aceste teorii conduc la acelaşi rezultat. Sistemul Internaţional de Unităţi va automatiza construcţia instrumentelor de calibrare pentru măsurarea masei, în special pentru cele mici. Acest lucru revoluţionează sectoarele industriale în care această unitate de măsură este crucială ", explică Joachim Ullrich, preşedintele Institutului German de Metrologie PTB din Braunschweig. 

Crearea sistemului metric zecimal datează de la Revoluţia Franceză, când au fost introduse (iunie 1799) în Arhivele Republicii de la Paris, două obiecte de platină reprezentând un metru şi un kilogram.  

Kilogramul este singura unitate fundamentală formată cu ajutorul unui prefix. Astfel, deşi conform prefixului ”kilo” un kilogram este 1.000 grame, nu gramul este considerat unitatea fundamentală, ci kilogramul.

Iniţial, kilogramul a fost definit ca fiind masa unui decimetru cub de apă distilată la temperatura de 4 °C şi presiune atmosferică normală. Dar deoarece definiţia presiunii face apel la unitatea de măsură pentru masă, din punct de vedere formal aceasta nu e o definiţie corectă. Definiţia corectă pentru kilogram este masa etalonului, păstrat din 1889 într-un seif de la Biroul de Măsuri şi Unităţi din Sevres, Franţa

Trebuie spus că înaintea izbucnirii Revoluţiei Franceze în 1789, diferitele ţări şi chiar unele oraşe aveau fiecare propriul lor sistem de măsurare. Deşi diferite ţări foloseau unităţi de măsură cu acelaşi nume, cum ar fi piciorul, sau echivalentul lor în limba locală, nu exista nicio coerenţă în ce priveşte mărimea acestor unităţi şi nici în relaţiile lor cu multiplii şi submultiplii. 

Sistemul metric a fost conceput pentru a fi universal - după cum spunea filosoful francez marchizul de Condorcet – fiind conceput „pentru toţi oamenii şi pentru toate timpurile” şi, ca atare, folosit atât de oameni obişnuiţi, cât şi de ingineri care lucrau în domeniul măsurătorilor, astronomi şi fizicieni.

Progresele tehnologice vor ajuta în secolul al XX-lea, consideră Joachim Ullrich. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite