„Killerul“ de la FMI, negociatorul care a impus României cele mai dure reforme în anii 1996-1998, a revenit la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, o întâlnire cu directorul Departamentului European al FMI, Poul Mathias Thomsen, în cadrul întrevederii fiind discutate "perspectivele pozitive" ale economiei României, dar şi necesitatea continuării reformelor economice. „Adevărul“ vă reaminteşte cine este Poul Thomsen, botezat „Killerul“ de presa europeană pentru măsurile dure pe care le-a impus.

Poul Thomsen a fost negociatorul FMI pentru România în perioada 1996-1998.

Mine închise şi inflaţie galopantă

Thomsen, de origine daneză, a fost unul dintre autorii celui mai dur program de reformă economică impus României de FMI şi Banca Mondială în acea perioadă.

Iată câteva efecte ale acelui program:
- cursul valutar a crescut peste noapte de la 4.000 lei/USD până la 10.000 lei/USD pentru a se stabiliza ulterior la 7.000-8.000 lei/USD;
- guvernul Ciorbea a fost nevoit să înceapă procesul de închidere a minelor, care a costat peste un miliard de dolari;
- s-au întocmit celebrele liste de întreprinderi de stat care trebuiau închise;
- a început procesul de "spargere" a coloşilor de stat din transportul feroviar sau din energie;
- preţul la benzină a sărit în aer, la fel ca şi preţurile la câteva produse de bază;
- inflaţia a urcat, în 1997, la 300% (pe tot anul, inflaţia a fost de 154%, dar în anumite luni a urcat şi la o rată anualizată de 300%);
- dobânzile bancare au sărit practic în aer, ajungând la 150-200% pentru creditele în lei;
- în 1998-1999 România a fost la un pas să intre în încetare de plăţi, o idee care fusese sugerată chiar de FMI.

Din nou în vizită la Bucureşti

Poul Thomsen, care acum este directorul Departamentului European al FMI, se află în vizită în România, programul său cuprinzând întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi alţi oficiali, se arată într-un comunicat al biroului FMI în România.

La Cotroceni, „în cadrul întrevederii, au fost discutate perspectivele pozitive ale economiei României, dar şi unele evoluţii de la nivel european.
De asemenea, a fost evidenţiată necesitatea continuării reformelor economice, în special în privinţa guvernanţei corporatiste şi a calităţii actului administrativ, într-un context de predictibilitate fiscal-bugetară şi financiară“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Comunicatul nu face nicio referire la discuţiile care au avut loc în luna octombrie între Guvern şi misiunea FMI în România în vederea încheierii unui nou Acord.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite