Juncker: Zona euro, pregătită să garanteze stabilitatea Greciei

Statele membre ale zonei euro vor garanta stabilitatea monedei unice europene dacă va fi cazul, dar şansele ca Grecia să aibă nevoie de ajutor în reformele proprii sunt minime, a declarat preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialul, care prezidează întâlnirile miniştrilor de finanţe din zona euro, a precizat că nu sunt motive pentru a crede că banii plătitorilor de taxe germani vor salva statul elen lovit de datorii, deşi un ajutor financiar pentru Atena nu poate fi exclus.

„Chestiunea de bază rămâne: Grecia trebuie să se scoată singură din această situaţie. Ţara chiar trebuie să facă ceva în acest sens. Grecia face acest lucru acum", a declarat Juncker la un post de radio german.

Oficialul a adăugat că dacă măsurile nu vor fi suficiente, zona euro va fi pregătită să garanteze stabilitatea financiară a zonei euro. „Dar nu cred că va fi necesar, pentru că mă aştept ca pieţele financiare să observe că guvernul elen este motivat şi acţionează în consecinţă", a subliniat Juncker.

Acesta nu se aşteaptă ca Grecia să aibă nevoie de ajutor financiar străin, dar a adăugat: „Acest lucru nu poate fi exclus". Grecia a primit o cerere puternică, ieri, pentru emisiunea de eurobonduri, crucială pentru nevoia de finanţare a statului. Emisiunea a fost suprasubscrisă cu şase miliarde de euro.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările