Jos labele de pe aurul României!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, iniţiatorii legii privind repatrierea rezervei de aur a României FOTO Revista22
Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, iniţiatorii legii privind repatrierea rezervei de aur a României FOTO Revista22

Senatul a adoptat ieri proiectul legislativ iniţiat de Şerban Nicolae şi Liviu Dragnea privind repatrierea rezervei de aur a României, o măsură lipsită de orice raţionament economic, după cum au explicat în mod repetat atât reprezentanţii BNR cât şi alţi economişti.

Însă doleanţa PSD-iştilor se încadrează în tiparul modului de gândire hoţesc, cu care ne-au obişnuit reprezentanţii coaliţiei de guvernare. Au susţinut legea cu obstinaţie, ridiculizând îngrijorările opoziţiei şi avertismentele reprezentanţilor Băncii Naţionale, mergând până într-acolo încât să mintă verde-n faţă că proiectul nu ar avea nevoie de avizul Băncii Central Europene. Asta ne arată că măsura gândită de liderul PSD nu e doar o petardă aruncată în spaţiul public să se erijeze în mare român verde iubitor de patrie şi popor, în linie cu discursul naţionalist-gregar cu care partidul a ieşit în faţă în ultimul timp.

Nu, pesediştii chiar vor să aducă înapoi rezerva în ţară, să aibă mai aproape găina cu ouăle de aur. Se gândesc că dacă îi schimbă cuibarul, o leagă cu o funie de gât şi se mai răstesc la ea, din când în când, o să producă mai cu spor. Însă cel mai probabil se uită cu lăcomie la ouă, judecând că e dreptul lor să dispună cum doresc de ele, să mai vândă din aur, dacă o fi nevoie.

Iar nevoie mare este, coaliţia de guvernare ajungând la fundul sacului. Creşterea nesăbuită a cheltuielilor publice alături de măsurile fiscale aberante împotriva mediului privat şi răţoielile la adresa investitorilor străini au produs exact efectele asupra cărora avertizau economiştii. Au explodat obligaţiile de plată ale statului în timp ce încasările de venituri scad, în pofida noilor biruri impuse prin OUG 114.

Mai grav pentru executiv este că pare să îşi fi pierdut orice umbră de credibilitate în faţa partenerilor şi are dificultăţi din ce în ce mai mari în a-şi asigura nevoile de finanţare de pe pieţele financiare. După o serie de emisiuni ratate la începutul anului, ministrul Finanţelor a anunţat că va apela la rezerva de lichiditate, aşa-zisul „buffer“ al Trezoreriei. Apoi liderii PSD au pus ochiul şi pe rezerva valutară a Băncii Naţionale, cerând BNR să vândă din ea, să scadă cursul. Ca să mai coafeze din dezastrul macroeconomic, Ministerul Finanţelor a întârziat, din nou, rambursarea TVA-ului către firme.

Promisiunile că vor modifica OUG 114 au reuşit să amâne degradarea ratingului de ţară la nivelul de „gunoi“. Însă nici vorbele dulci, nici falsificarea datelor privind deficitul bugetar nu mai pot ascunde realitatea dezastruoasă în care coaliţia PSD-ALDE a adus finanţele ţării. Zilele trecute executivul a reuşit să împrumute de pe pieţele externe 3 miliarde de euro, la o dobândă mai mare decât a Greciei, dovadă a cât de prost este văzut de investitorii financiari.

În acest context trebuie privite puseurile de naţionalism ale PSD-ului privind rezerva de aur. Actualul Guvern se comportă ca un beţiv, care după ce şi-a băut toţi banii începe să vândă din bunurile de prin casă. Doar că rezerva de aur nu este nici a PSD, nici a lui Liviu Dragnea, este a României şi a poporului român. Cam în asta constă patriotismul pesedist: „Furăm tot şi după noi potopul!“. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite