Iulian Iancu: Preţul energiei a scăzut cu 40% în 5 ani, dar nu la consumator. Distribuitorii au luat partea leului, dar investiţiile nu se văd în servicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul de producţie pentru energia electrică a scăzut de la 50,5 euro pe MWh, în 2008, la 31,5 euro pe MWh, în 2014, cu aproape 40%, dar această scădere nu a fost simţită nici de consumatori, nici de producători, pentru că distribuitorii au luat „partea leului“, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

„S-a înregistrat în acest an o scădere a preţului la producător. Un salt fenomenal, de la 50,5 euro pe MWh, în 2008, la 31,5 euro pe MWh, în 2014. Un plus extrem de atractiv pentru consumator, dar el nu s-a regăsit la consumator.

Şi, uitându-ne, vedem că s-a dus către distribuitor, transportator şi a mai fost absorbit de nişte taxe. Uitându-ne, de asemenea, în structura preţului, observăm că s-au înregistrat creşteri extraordinare la tariful de distribuţie. Deci, distribuitorul a luat partea leului dintre toţi jucătorii din piaţă. Cel care suferă în continuare este producătorul. Iar la distribuţie nu regăsim acest plus în tarif în calitatea serviciilor, pentru că avem un număr foarte mare de reclamaţii“, a acuzat Iancu.

Mai mult, deputatul a vorbit şi despre problemele pe care le au consumatorii cu distribuitorii în soluţionarea reclamaţiilor, al căror număr a crescut în ultima perioadă.

„Termenele sunt foarte lungi. Aici, campion în sens negativ este Enel, unde perioada medie de soluţionare este de 43 de zile, deşi termenul legal este de maximum 30 de zile“, a subliniat Iancu.

El a reclamat şi atitudinea furnizorilor de energie faţă de consumatorul casnic.

„Consumatorul casnic, dacă îndrăzneşte să-şi schimbe furnizorul, ceea ce ne dorim cu toţii, este penalizat de la simplu la dublu. Aşa că se întoarce în zona captivă şi nu mai face un pas“, a adăugat Iancu.

Preşedintele comisiei de Industrii a declarat că ar trebui introdusă şi o clauză de penalizare, în caz de nerealizare a investiţiilor, pentru că managerii se folosesc de o serie de scuze pentru nerealizarea investiţiilor, în timp ce cheltuielile administrative cresc spectaculos. „Să ne uităm la investiţii: 9%! Atunci, trebuie să penalizăm managerul. (...) Este posibil să avem cheltuielii administrative la distribuitor de 55%?! Şi noi le preluăm şi le introducem în tarif“, a mai spus deputatul.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite