Isărescu: S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Aşteptăm să vedem ce va hotărî şi Banca Centrală Europeană (BCE)

Isărescu: S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Aşteptăm să vedem ce va hotărî şi Banca Centrală Europeană (BCE)

Banca Naţională a României (BNR) a lansat joi Raportul asupra stabilităţii financiare, document care evidenţiază şi riscul de nerambursare a creditelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Isărescu a subliniat că raportul are scopul de a identifica vulnerabilităţile cheie ale sistemului financiar, care pot amplifica şocurile interne şi internaţionale, în contextul în care epoca dobânzilor scăzute s-a terminat.
 
”Ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluţie financiară. S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Aşteptăm să vedem ce va hotărî şi Banca Centrală Europeană (BCE)”, a spus Isărescu.
Guvernatorul consideră că dobânzile în România sunt încă scăzute, deşi au crescut în ultima perioadă, iar o îmbunătăţire a performanţei sectorului bancar ajută economia.
 
”Se spune că oamenii care şi-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor. Ei au devenit prizonierii unei aspiraţii pe care doreau să şi-o îndeplinească, de a-şi face o casă. De a-şi face o casă rapid, fără să aştepte 20-30 de ani, dotată de la început, pe care s-o plătească în 20-30 de ani”, a spus Isărescu.
El consideră că tinerii care îşi iau un credit ipotecar trebuie să fie conştienţi de riscurile asumate.
 
”A cumpăra în tinereţe cu o casă, şi încă una mobilată, este un lucru extrem de serios. Prin acest raport, vrem să promovăm o discuţie serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuţie de tipul ”alba-neagra”: Banca Naţională descurajează sau omoară creditul. Păi, asta vrem să promovăm? Cu lozinci din acestea care nu spun mai nimic?”, a spus Isărescu.
 
Nu poţi obliga băncile să dea credite neperformante
 
„Am auzit explicaţii cum că băncile suflă şi în iaurt şi nu mai vor să finanţeze companiile. E posibil! Pe de altă parte, sunt puţine companii bancabile. Şi nu putem obliga o bancă să dea credite neperformante...”, a explicat guvernatorul, amintind că sectorul bancar este dominant în cadrul sistemului financiar. 
În ce priveşte dobânzile şi legătura acestora cu Robor, Isărescu a spus că „perioada dobânzilor negative şi a dobânzilor foarte scăzute s-a încheiat”. „Din acest punct de vedere, comparaţiile care se fac la ROBOR că sunt noi recorduri, nu sunt corecte. Dobânzile în România sunt încă scăzute şi nu ştim unde se va încheia noul ciclu”, a adăugat Isărescu.
 
citeste totul despre: