Isărescu: România, la cele mai mari pericole din ultimii 25 de ani. Deficitul va ajunge la 4% din PIB în 2017, peste nivelul de 3% cerut de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe proiecte populiste de legi ajung în Parlament, iar Isărescu avertizează că am putea ajunge la un deficit de 4% din PIB în 2017. FMI a recomandat deja amânarea reducerilor de taxe de anul viitor
Tot mai multe proiecte populiste de legi ajung în Parlament, iar Isărescu avertizează că am putea ajunge la un deficit de 4% din PIB în 2017. FMI a recomandat deja amânarea reducerilor de taxe de anul viitor

Deficitul de aproape 4% din PIB care se prefigurează pentru anul 2017 pune în pericol stabilitatea economică a României, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, care a completat că în 25 de ani „nu a văzut niciodată pericole mai mari“.

Isărescu a spus că la nivelul cetăţeanului sau al micilor firme nu se simte creşterea economică şi că, deşi PIB-ul se află la cel mai înalt nivel dintotdeauna, jumătate din localităţile României nu au canalizare şi apă curentă.

„Trebuie să fim realişti. Personal, nu am văzut niciodată în cei 25 de ani pericole mai mari la adresa stabilităţii economice şi financiare a României. Deşi am avut o creştere substanţială a salariului minim, situaţia macroeconomică bună este adevărat nu se reflectă întocmai la nivelul populaţiei şi firmelor. Există nemulţumiri, există tensiuni. Mulţi oameni şi multe firme mici o duc în continuare greu“, a mai afirmat oficialul BNR. 

El a mai spus că economia creşte în prezent pe baza consumului intern şi mai puţin sau chiar deloc pe baza exporturilor, exemplificând prin stagnarea producţiei industriale. De asemenea, Isărescu a reluat tema investiţiilor slabe în infrastructură. „Nu avem încă o autostradă care să traverseze Carpaţii, nu avem o centură completă a Bucureştiului, nu am terminat nici măcar cei 16 km care leagă A1 de DN1. Jumătate din localităţile ţării nu au canalizare, apă curentă etc. Toate acestea necesită investiţii publice. Trebuie o adevărată chibzuială în cheltuirea banului public“, a subliniat şeful BNR.

Cioloş nu mai vrea legi electorale

Concomitent, premierul Dacian Cioloş a afirmat că, fiind an electoral, există multe proiecte de lege care nu au indicată sursa de finanţare, astfel că Guvernul se vede nevoit să dea avize negative. „Nu spun că nu trebuie să creştem pensii sau salarii, dar acestea se pot întoarce împotriva celor pe care încearcă să îi ajute“, a apreciat primul-ministru. El a mai spus că societăţile de stat sunt resurse insuficient folosite, şi a dat ca exemple energia, transporturile şi exploatarea resurselor. „Trebuie să evităm să folosim consiliile de administraţie drept sinecuri pentru unul sau altul“, a punctat premierul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite