Isărescu anunţă posibila ridicare a dobânzilor, chiar înainte de sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, vede posibilă o creştere a dobânzilor până la sfârşitul acestui an Foto Mediafax
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, vede posibilă o creştere a dobânzilor până la sfârşitul acestui an Foto Mediafax

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că vede o întărire a politicii monetare mai devreme decât se anticipa, după trecerea primului episod de deflaţie din perioada post-comunistă, transmite Bloomberg.

Expansiunea economiei româneşti, susţinută de cererea de consum, s-a situat în topul celor mai performante economii din UE şi va anihila efectele deflaţioniste provocate de ultimele reduceri de taxe, a spus Mugur Isărescu pentru Bloomberg.

Răspunsul băncii centrale la revenirea pe creştere a preţurilor de consum va fi îngustarea coridorului de fluctuaţie al dobânzii, măsură utilizată pentru controlul lichidităţii şi care ar putea fi introdusă încă din 2016.

„Vom reacţiona mai rapid, dar nu prin intermediul dobânzii de politică monetară. După ce vom îngusta coridorul, probabil că va urma dobânda de politica monetară“, a declarat Isrescu.

Isărescu, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din UE, se confruntă cu trecerea de la ceea ce el numeşte declinul temporar al preţurilor provocat de reducerea taxelor la inflaţia care poate pune probleme atingerii ţintei de politică monetară anul viitor, se arată în articolul Bloomberg.

BNR-ul trebuie să reziste la provocările provocate de anul electoral, politica fiscală relaxată contribuind la riscul supraîncălzirii economiei, spune guvernatorul BNR.

Leul a evoluat bine în raport cu celelalte valute emergente, care au avut de suferit de pe urma încetinirii economiei chineze sau din cauza recesiunilor din Rusia şi Brazilia. Leul a câştigat 1,1% faţă de euro de la începutul anului, a treia cea mai bună performanţă dintre monedele statelor emergente, după forintul ungar.

Leul se tranzacţionează „mai mult sau mai puţin“ la cursul său real, consideră Isărescu. Deşi avea în plan reducerea rezervelor minime obligatorii ale băncilor comerciale pentru a atinge normele UE în vederea aderării la euro în 2019, aceste măsuri vor fi amânate pentru 2017 din cauza derapajelor de politică fiscală provocate de alegerile parlamentare din toamnă.

Schimbarea de direcţie a inflaţiei şi boom-ul consumului provoacă îngrijorări cu privire la supraîncălzirea economiei. Cu toate că acest scenariu probabil nu se va materializa în acest an, este o posibilitate reală pentru anul viitor, a mai spus Isărescu.

Creşterea PIB va fi de peste 4% în acest an, a fost singura prognoză făcută de Isărescu în timpul interviului pentru Bloomberg.

În viziunea guvernatorului BNR, majorarea limitei de deficit bugetar peste 2% din PIB pentru decembrie, este foarte riscantă. El a adăugat că pentru a absorbi cantitatea mare de lichiditate din piaţa bancară preferă alte instrumente în locul tranzacţiilor repo.

Un alt pericol care riscă să destabilizeze sistemul bancar este intrarea legii dării în plată în forma actuală. Isărescu spune că aplicabilitatea legii trebuie să se restrângă doar la cei care se află în situaţii defavorabile reale, pentru a nu avea impact negativ asupra creditării.

Referitor la dobânda-cheie, care se află de şase luni la un record istoric de 1,75%, în timp ce inflaţia va fi în 2016 de 1,4%, Isărescu spune că este la nivelul potrivit „nici prea mare, nici prea mic“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite