Isărescu: Nu va ajunge la deficit de 6% în mod sigur. Situaţia e albastră, dar controlabilă. Nu înseamnă că nu va depăşi 3%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că estimarea de deficit bugetar de 6,1% a Comisiei Europene pentru anul 2021 nu poate fi luată în serios, iar situaţia e „uşor albastră, dar controlabilă”.

„Asemenea deficit nu poate să fie luat în discuţie. E mai mult decât un pericol şi o extrapolare ca şi când nu am face nimic...Ca şi noi, şi dânşii lucrează cu datele certe. Până acum au luat legile, tendinţele şi au făcut o... extrapolare este cuvântul nepotrivit pentru că lucrează şi dânşii mai complicat, nu împing aşa cifrele în mod linear, dar au lucrat cu datele pe care le avem în prezent. Dar nu, nu cred că putem să discutăm în mod serios despre un asemenea deficit, pentru că, de regulă, nu te iartă pieţele (...) Discuţia nu este chiar una serioasă între profesionişti dacă ai sau nu bani. Păi dacă ai deficit înseamnă în mod evident că n-ai, şi atunci te duci să te împrumuţi. 3% e mult! Înseamnă aproape 10% din buget. Dar 6% înseamnă aproape 20%!”, a declarat Mugur Isărescu, întrebat de jurnalişti despre estimarea Comisiei Europene privind deficitul bugetar de 6,1% pentru 2021.

De asemenea, Guvernatorul BNR a a menţionat că este îngrijorat, dar nu speriat, pentru că „situaţia este uşor albastră, dar controlabilă”.

„Nu va ajunge la deficit de 6% în mod sigur, dar asta nu înseamnă că nu va depăşi 3%, dar nu comentez aici, că nu sunt eu ministru de Finanţe. Eu nu cred că se va ajunge acolo”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a îndemnat însă „să-i liniştim pe ăştia care mai vor reducerea impozitelor”, pentru că mai sunt şi e an electoral.

„Hai să încercăm să facem ajustări fără să bruscăm economia. Ajustarea să se uite în primul rând la excepţiile din codul fiscal, dar asta este în primul rând treaba Guvernului (...) Majorarea impozitării te afundă într-o politică pro-ciclică. De cealaltă parte nu ieşi uşor cu societatea dacă menţii nişte promisiuni şi nu le pui în practică. E an electoral. Asta înseamnă politica pro-ciclică şi dificultatea de a ieşi din ea. Nu trebuie să ne repezim cu măsuri care să creeze şocuri în economie şi nici să descurajăm creşterea economică, că atunci chiar întărim caracterul pro-ciclic al economiei. Dar este adevărat că de multe ori n-ai ce să faci, n-ai ieşire. Pentru că ai fost pro-ciclic timp de 3 ani de zile”, a mai precizat Mugur Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite