Isărescu: Avem cel mai mare PIB din istorie, dar jumătate de ţară nu are canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu

România a avut în 2015 cel mai mare Produs Intern Brut din istorie, însă jumătate dintre populaţie încă nu au canalizare, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. El a vorbit, marţi, în cadrul unei conferinţe, despre creşterea economică a României, integrarea în zona euro, riscuri şi strategii.

„Avem cel mai mare PIB din istorie. Lună de lună, îndeplinim toate criteriile de integrare în zona euro. Cu toate acestea, avem cele mai mari riscuri. Creşterea economică nu se simte şi mulţi oameni şi firme nu o simt. Încă nu avem o autostradă care să treacă peste Munţii Carpaţi. Jumătate din ţara nu are apă curentă şi canalizare”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a continuat: „o monedă reprezintă o componentă culturală, iar integrarea în zona euro presupune şi acest lucru. Iar o primă condiţie presupune şi păstrarea echilibrelor bugetare şi păstrarea stabilităţii financiare. De asemenea, pentru o convergenţă reală, trebuie să nu facem paşi înapoi. Deja avem o scădere a producţiei industriale. Avem costuri minime pentru finanţarea datoriei, sub 1,5%”.

Cioloş: Este an electoral. Creşterea pensiilor şi a salariilor se poate întoarce împotriva oamenilor

Prezent la eveniment, premierul Dacian Cioloş a vorbit despre strategia de dezvoltare a ţării: „vorbim, astăzi, de o strategie de dezvoltare a României şi de aderare la euro. Pentru un guvern cu un mandat de un an poate părea deplasat, dar este necesară. Dar, tocmai pentru un guvern cu mandat de un an, poate fi o moştenire: o strategie. Trebuie să avem această viziune comună, să împărtăşim aceleaşi idealuri şi valori. Dupa ce am găsit aceste idealuri, trebuie să vedem cum le aplicăm, şi pe orizontală, şi pe verticală. Ne gândim să ne concentrăm pe tehnologia de vârf, pe sectorul IT&C, turism şi energie. Trebuie să ieşim din zona metropolitană. Cum ar fi, de exemplu, Laser Valley, care poate ieşi din zona metropolitana, sau Cluj Innovation City. Statul nu trebuie să fie intervenţionist, pentru a le face dependente de stat. Nu trebuie să le impiedice dezvoltarea”.

„Acolo unde au fost făcute lucruri bune, trebuie să continuăm, iar, unde nu, trebuie să le reparăm. Nu pregătim o nouă abordare etatistă, trebuie să respectăm rolul pieţei, dar să utilizăm mai bine instrumentele pe care le avem, cum ar fi bugetul, politica legislativa”, a declarat Cioloş.

Consiliile de administraţie ale companiilor de stat să nu mai fie sinecuri

Potrivit premierului, ar trebui folosite mai bine companiile de stat. „Încă nu avem în toate sectoarele o viziune coerentă cu ce vrem să facem cu companiile de stat. Acestea sunt resurse ale statului. Mă gândesc aici la energie, transporturi sau exploatarea resurselor. Trebuie să evităm să folosim consiliile de administraţie drept sinecuri pentru unul sau altul. Nu este un proces uşor, există şi teama la ce poate duce, exista şi ignoranţa funcţionarilor.

„Aş vrea să ne amintim de perioada 2005-2008, când tendinţa a fost de cheltuire pentru a valorifica, şi să ne amintim ce a urmat. Există evenimente pe care nu putem să le controlăm şi trebuie chibzuinţă, pentru a nu ajunge să plătim mai mult decât am cheltuit. Trebuie deficite rezonabile, dar şi să cheltuim eficient banii care se duc în deficit. Fiind an electoral, există şi multe legi care nu au indicată şi sursa de finanţare, astfel că Guvernul se vede nevoit să dea avize negative. Nu spun că nu trebuie să creştem pensii sau salarii, dar acestea se pot întoarce împotriva celor pe care încearcă să îi ajute. Dacă vrem să fim parte a procesului decizional al Uniunii Europene, trebuie să aderăm la zona euro sau spaţiul Schengen, chiar daca au acum probleme. De asemenea, trebuie să luăm în calcul şi românii din diaspora”, a concluzionat Cioloş.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite