Isărescu laudă măsurile Guvernului: Nu vor aduce un val de scumpiri, impactul va fi limitat

Isărescu laudă măsurile Guvernului: Nu vor aduce un val de scumpiri, impactul va fi limitat

Isărescu se aştepta la unele "corecţii"   FOTO: Reuters

Măsurile agreate de Cabinetul Ponta cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor avea un impact limitat asupra inflaţiei şi nu vor aduce un val de scumpiri, a declarat astăzi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Conform datelor noastre preliminare şi unor prime evaluări, impactul este limitat la 0,2% şi consecinţele unui lanţ sunt limitate. Probabil că vom schimba numai balanţa riscurilor de la o balanţă echilibrată spre o balanţă uşor superioară, uşor în creştere“, a afirmat Isărescu întrebat despre efectul majorărilor de taxe.
 
„Erau de aşteptat unele corecţii, fie pe partea de cheltuieli, fie pe partea de venituri. Până la urmă, Guvernul a hotărât să meargă pe ambele“, a declarat Isărescu.
 
Autorităţile au anunţat aseară, în urma negocierilor cu FMI, indexarea accizelor cu rata inflaţiei, introducerea unei accize speciale de 7 eurocenţi pe litrul de carburant şi impozitarea construcţiilor speciale. Printre acestea se află stâlpi, reţele de transport a energiei, conducte, sonde, centrale eoliene, dar şi parcările şi depozitele.
 
Salariul minim va fi majorat la 850 de lei de la 1 ianuarie şi la 900 de lei de la 1 iulie. Concomitent, vor fi realizate şi creşterea pensiilor şi a salariilor pentru  anumite categorii de angajaţi din sectorul public.
 
Executivul a menţionat şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5% de la 1 iulie, însă aceasta va fi realizată doar dacă vor exista bani. Pentru aceasta ar trebui realizată creşterea bazei de impozitare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările