Isărescu: FMI nu ne-a cerut să finalizăm privatizarea Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR a declarat că un eşec al privatizării Oltchim nu va da un semn bun pentru investitori şi a amintit că FMI nu a impus drept criteriu finalizarea vânzării combinatului, ci demararea procesului, mai ales că mediul economic extern nu este favorabil.

"Un eşec este un eşec, nu dă bine. Dar ca semnatar al acordului cu Fondul (FMI -n.r), condiţia care era pusă acolo, pentru mai multă precizie, era să se îndeplinească paşii legaţi de privatizare. Nu era condiţionat de terminarea privatizării, pentru că ştim cu toţii că un asemenea obiectiv nu se poate stabili. O privatizare, mai ales una de succes, depinde de foarte mulţi factori, inclusiv de condiţile internaţionale", a afirmat Isărescu, răspunzând la o întrebare privind impactul eşuării privatizării Oltchim, inclusiv din perspectiva acordului cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă un eşec al procesului actual de vânzare a acţiunilor ar putea duce automat la declanşarea lichidării combinatului Oltchim, potrivit înţelegerii cu FMI, Isărescu a răspuns că, din punctul lui de vedere, este posibilă şi şi reluarea procesului de privatizare.

"Depinde ce înseamnă eşec şi perioada ceasta tranzitorie", a punctat Isărescu.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit vineri suma de 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, întrebat dacă a discutat cu FMI o derogare pentru reluarea privatizării Oltchim peste şase luni, că Fondul a transmis că a fost foarte important de dat semnalul de voinţă politică pentru a face privatizarea.
"Cei de la FMI ne-au spus foarte clar că era important de dat semnalul de voinţă politică pentru că, până acum, în ultimii ani au fost minţiţi de fiecare dată. Problema Oltchimului nu a a părut în vara asta. Problema Oltchimului care este în pierdere şi primeşte mereu bani de la stat este din 2007, prima dată, dar în 2009 s-a accentuat", a spus Ponta, întrebat dacă a discutat cu FMI despre amânarea privatizării Oltchim pentru începutul anului 2013, solicitând o derogare în acest sens.
Ponta a spus că Guvernul său a dat dovadă de voinţă politică, arătând că FMI va sprijini Executivul să continue privatizarea Oltchim.

Isărescu, despre uniunea bancară: Procesul este inevitabil; trebuie să ne înscriem în el


Uniunea bancară şi consolidarea supravegherii reprezintă un proces inevitabil, mult mai rapid decât s-a anticipat cu câteva luni în urmă, iar România va trebui să se înscrie în el, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Iărescu, adăugând că o primă dezbatere a avut loc în şedinţa CA de joi.

"Noi credem că procesul s-a declanşat, este extrem de rapid, mai rapid decât am fi anticipat în primăvară sau în vară, este legat inerent, în special în zona euro, de ajutorul masiv acordat din bani publici sectorului bancar. Este aproape o regulă aici că atunci când ai o asemenea intervenţie supravegherea consolidată este esenţială şi, în consecinţă, considerând că procesul este rapid şi inevitabil, cred că trebui să facem parte din el. Maniera în care vom face parte din el nu depinde numai de noi. Depinde şi de etapele, cum se vor contura, le cam vedem în linii mari, dar nu le putem spune cu precizie, mai depinde de negocierile dintre state.... Credem că procesul este inevitabil şi rapid, şi trebuie să ne înscriem în el", a afirmat Isărescu, răspunzând unei întrebări privind poziţia BNR în problematica uniunii bancare şi supravegherii consolidate.

Şeful BNR a mai precizat că o primă discuţie pe această temă a avut loc chiar în şedinţa de joi a Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

Premierul Victor Ponta a declarat la începutul săptămânii trecute că România va decide în privinţa aderării la uniunea bancară după ce vor fi clarificate unele probleme expuse de alte ţări, precum Polonia, şi pornind de la ideea că oficialii români trebuie să fie "la masă", proiectul actual nepermiţând României să îşi exprime opinia în uniune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite