Isărescu: Cvasi stagnare a economiei în 2012 şi creştere de 1,5% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), crede că economia românească a înregistrat o cvasi stagnare în 2012 pe fondul secetei şi al prelungirii recesiunii în zona euro şi susţine că banca centrală merge pe aceeaşi estimare ca şi Fondul Monetar Internaţional, pentru acest an, respectiv 1,5%.

„Datele statistice arata o cvasi stagnare a activităţii economice în 2012 pe fundalul secetei şi al prelungirii recesiunii din zona euro", a declarat Mugur Isarescu, la o conferinţă organizată în urma şedinţei de politică monetară care a avut loc în această dimineaţă. 

În ceea ce priveşte evoluţia economică din acest an, Banca Naţională a României are aceeaşi estimare ca şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), respectiv 1,5%, însă guvernatorul subliniază că există suficiente incertitudini. 

„Avem aceeaşi estimare de creştere economică cu cea a Fondului Monetar Insternaţional. Nu mergem pe alte estimări, în schimb spunem ca şi experţii Fondului, ca şi experţii Guvernului că avem destule incertitudini şi că acestă creştere conomică pe care multă lume o priveşte ca pe un dat, uneori ca pe o variabilă, dar o variabilă care depinde de o prognoză, de mintea lucidă sau mai puţin lucidă a cuiva de a vedea care va fi creşterea economică este de fapt o rezultantă a foatre mulţi factori şi la fiecare avem incertitudini", a spus Isărescu.

Fondul Monetar Internaţional estimează că România a avut creştere economică zero în 2012, după un avans al PIB de 2,2% în 2011, iar pentru acest an se aşteaptă la o creştere relativ modestă, în jur de 1,5%, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, în conferinţa de închidere a misiunii, pe 29 ianuarie.

„După cum ştiţi, creşterea economică din 2012 a fost zero, după 2,2% în 2011. Credem că în 2013 creşterea va fi în jur de 1,5%. Creşterea este relativ slabă, parte din cauză că după criză financiară recuperea ia timp, parte din cauza mediului extern, apoi din cauza vremii din 2012, dar, de asemenea, pentru că implementarea reformelor şi absobţia fondurilor nu a fost atât de rapidă cum am planificat", a spus de Vrijer.

Guvernul estimează că România a înregistrat o creştere economică de 0,2%, iar bugetul pentru acest an este fundamentat pe un PIB mai mare cu 1,6% în termeni reali faţă de anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite