Isărescu, chemat la raport în Senat. Zamfir: Să oprească mecanismul artificial de calculare a ROBOR, care umflă ratele românilor. Reacţia BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR, el solicitând BNR să oprească mecanismul „artificial de calculare a ROBOR, care umflă ratele românilor”.

UPDATE 19:40 Consiliul Concurenţei, reacţie la acuzaţia că muşamalizat o investigaţie.

UPDATE 13.50 Reprezentanţii BNR susţin că senatorul ALDE Daniel Zamfir are „probleme de înţelegere a pieţei” atunci când spune că băncile şi BNR truchează calcularea indicatorului.


„Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitaţi Mugur Isărescu să prezinte explicaţii şi preşedintele Consiliului Concurenţie şi toţi autorii implicaţi. Am decis să fac publice aceste informaţii înainte de audiere pentru că eu consider de interes public deosebit. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei pieţe libere, este o înţelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei”, a declarat Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice a Senatului, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul ALDE din Capitală, potrivit Mediafax.

Senatorul ALDE a explicat mecanismul prin care BNR umflă ROBOR. În acest sens a prezentat documente cu date despre ROBOR şi cu declaraţii contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. 

De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigaţii începute 2008 şi încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie.

"Investigaţia a început în 2008 şi s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluţie. Nu a fost tras nimeni la răspunde şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe. Trebuia să existe un ordin al preşedintelui de închidere a acestei investigaţii să ştim că nu este nimic acolo. Pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la dosar. Dacă aceste documente fac obiectul cercetării altor instituţii ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate găsi aceste documente la Consiliul Concurenţei sau la Comisia economică, le pot prezenta oricând”, a declarat Daniel Zamfir, citat de Mediafax.

„ROBOR este aranjat între bănci, este umflat în funcţie de cotaţiile alese de BNR şi care stabilesc dobânda la care să se împrumute, când de fapt ROBOR ar trebui să se calculeze în funcţie de tranzacţiile între bănci. O să vedeţi ce diferenţă mare există între indicele ROBOR calculat în funcţie de cotaţii. Astăzi ROBOR se calculează în felul următor 10 bănci sunt alese, apoi timp de 15 minute, ele stabilesc o cotaţie la care se împrumută ele între ele. După 15 minute încetează procedura de fixing, de stabilire a ROBOR, după care în cursul zilei se continuă procedura de împrumut între bănci. Veţi vedea că atunci când se stabileşte ROBOR băncile, iar după acele 15 minute veţi constata că dobânda e mult mai mică. De asta spun că cer BNR ca de mâine să pună capăt acestei practic şi prin pârghiile pe care le are să stabilească ROBOR în funcţie de tranzacţiile care se fac şi nu în funcţie de cotaţii, pentru că veţi vedea că sunt bănci care cotează intenţionat la valori mari, doar ca să ridice acest indice al ROBOR care afectează de ani de zile împrumuturile românilor”, a mai explicat Zamfir.

Senatorul ALDE a adăugat că s-a întrebat şi dacă BNR intervine în cursul valutar, în contextul în care cursul de schimb leu/euro a ajuns vineri la un maxim istoric de 4,6975 lei, precizând că Mugur Isărescu va fi întrebat şi despre aceste aspecte.

„BNR intervine în cursul valutar? Creşterea de zilele astea a cursului valutar este sau nu cu intenţie din partea BNR? Răspunsurile acestea le vom afla sper la audierea domnului Isărescu la Comisia economică”, a mai spus parlamentarul ALDE.

De asemenea, el a anunţat că toate aceste lucruri vor fi discutate, săptămâna viitoare, în Comisia economică a Senatului.

Întrebat ce va face în cazul în care Mugur Isărescu şi Marius Chiriţoiu nu vor veni la audiere, Daniel Zamfir a spus că nu vrea să se gândească la acest lucru, însă a amintit despre obligaţia de a participa la audierea unei comisii, invocând cazul Laurei Codruţei Kovesi care a fost chemată în mai multe rânduri la comisia specială de anchetă a alegerilor din 2009, iar fosta şefă a DNA a refuzat participare.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 2,93%, de la 2,90% joi, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR).

Cursul de schimb leu/euro a atins vineri un nou maxim istoric, de 4,6975 lei, ca urmare a unei creşteri de 0,18% faţă de joi, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR). Aceasta este a patra zi de creştere consecutivă, continuând tendinţa de săptămâna trecută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite