Isărescu: Îţi trebuie un cadru macroeconomic stabil ca să ai inflaţie stabilă. E greu să îţi atingi ţinta cu atâtea suişuri şi coborâşuri fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să ai o inflaţie stabilă îţi trebuie cadru macroeconomic stabil, iar o banca centrală nu este obsedată cu inflaţia, ci cu politica fiscală, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, precizând că e greu să atingi ţinta de inflaţie cu atâtea suişuri şi coborâşuri fiscale. El a spus că până în toamnă vom avea preţuri „calme”, cu excepţia lunii aprilie.

Banca Naţională a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3%, în scădere de la 3,1%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas foarte mare, ceea ce pune presiune pe deficitele externe, iar modificările fiscale dese fac dificilă atingerea unei ţinte a inflaţiei, a anunţat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Dacă această putere o am, eu am spus că la finalul anului inflaţia va fi 3,5%, deci se rezolva această problemă. Crede cineva din piaţă că eu stabilesc preţurile? Nu BNR stabileşte preţurile, nu noi stabilim cursul euro”, a mai spus el.

Mugur Isărescu a precizat că evoluţia inflaţiei este cea care a determinat Banca Naţională să ia deciziile pe care le-a luat până acum, el referindu-se la majorarea dobânzii de politică monetară la 2,5%, decizie luată luni de BNR.

Potrivit guvernatorului, inflaţia a crescut din cauză că s-a suprapus o majorare a tarifelor energiei electrice şi gazelor naturale.

Guvernatorul a precizat că în analizele sale a luat în considerare mai mulţi factori, precum scăderea TVA, scoaterea accizei, reintroducerea accizei. „E greu să îţi atingi ţinta (de inflaţie, n.r.) cu atâtea suişuri şi coborâşuri fiscale”, a declarat Isărescu.

„Când am spus despre măsuri fiscale nu ne-am referit la ce a făcut actualul guvern, ci ce s-a întâmplat de-a lungul anilor. Ca să îl citez pe preşedintele Iohannis, această ţopăială fiscală”, a mai spus el.

El a precizat că ţinta băncii centrale este mai greu de atins pentru că „îţi trebuie un cadru macroeconomic stabil ca să ai inflaţie stabilă”. „O bancă centrală nu e obsedată cu inflaţia, e obsedată cu politica fiscală”, a mai spus el.

Isărescu a comentat şi afirmaţiile privind „atacurile dure” care au loc între Guvern şi BNR. „Apropo cu atacurile dure. Nu-mi place nici cuvântul «atac», nici cuvântul «dur». Noi încercăm să prezentăm realitatea cât mai corect, Nu ne spălăm pe mâini. Încercăm să explicăm cu fapte ce s-a întâmplat. Un rău nu vine niciodată singur. Nu a crescut doar TVA, ci s-a majorat şi preţul petrolului”, a precizat el. 

„Au fost multe cauze pentru creşterea inflaţiei. Majorarea accizei la combustibil, după ce a fost scăzută. Ce poţi să îi faci ca să o contracarezi? Nici nu este bine, înseamnă să sugrumi economia. A fost scumpirea energiei electrice, am înţeles că trebuia să se întâmple. A urmat criza ouălor în UE, nu aveam cum să ne batem cu ea”, a explicat guvernatorul. El a precizat că banca centrală crede că nu vor mai fi programate ajustări de preţuri administrate, cum a fost în toamna anului trecut.

El a mai spus că în luna aprilie „vom avea o umflătură” a ratei inflaţiei, bazată pe acciza la ţigări, care s-a majorat. 

„Până spre toamnă vom avea o relativă plafonare, preţurile vor fi extrem de calme, cu excepţia celor din aprilie unde avem tutunul”, a mai spus Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite