Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Ministerul Finanţelor a subestimat impactul pentru profitul reinvestit, este de 2 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, este sceptic în privinţa scutirii pe impozitul reinvestit şi reducerea CAS, măsuri care ar lăsa un gol fiscal de 4,6 miliarde de lei la buget
Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, este sceptic în privinţa scutirii pe impozitul reinvestit şi reducerea CAS, măsuri care ar lăsa un gol fiscal de 4,6 miliarde de lei la buget

Ministerul Finanţelor Publice a subestimat semnificativ impactul măsurii de scutire a impozitului pe profitul reinvestit, de 500-600 milioane de lei anual, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, care spune că, de fapt, presiunea pe buget va fi de cel puţin 2 miliarde de lei. El mai spune că reducerea CAS este greu de realizat, având în vedere că Fiscul a colectat cu un miliard de lei mai puţin faţă de cât era planificat.

„La nivel anual, Ministerul de Finanţe spune că impactul este undeva în jur de 500-600 milioane lei, după calculele noastre, într-un scenariu conservator, discutăm de cel puţin 2 miliarde de lei“, a afirmat Dumitru vineri. El a arătat că raportat la PIB, impactul are o pondere de 0,3-0,4%, o sumă „deloc de neglijat“.

Pe de altă parte, analistul apreciază că măsura ca atare va avea un efect pozitiv asupra mediului economic şi că este bine gândită. Ministerul Finanţelor a publicat joi normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit, faciilitatate care va fi aplicată în perioada 1 iulie 2014 - 31 decembrie 2016.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului de Finanţe, impactul bugetar al măsurii va fi de doar 137 de milioane de lei. Măsura vine cu o serie de condiţii care vor determina o mare parte din firme să nu apeleze la ea, precum obligaţia de a menţine utilajele pentru cel puţin jumătate din durata de viaţă a acestora, sub ameninţarea  recalculării impozitului datorat, cu tot cu penalităţi. De asemenea, contribuabilii care beneficiază de scutirea de impozit pe profit nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective, adică deducerea în primul an a cel mult 50% din valoarea utilajului.

E greu de redus CAS cu nerealizări la buget de peste un miliard de lei

Ionuţ Dumitru a mai spus că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat dacă nu se îmbunătăţeşte colectarea încasărilor, în condiţiile în care în primul trimestru nerealizările la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe şi impozite.

„Având în vedere că pe primele trei luni neîncasările la buget sunt de peste un miliard de lei numai din taxe şi impozite, rectificarea bugetară nu are cum să fie decât negativă, dacă nu se îmbunătăţeşte semnificativ colectarea, iar discuţia legată de CAS devine una extrem de complicată. Discutăm de un impact din reducerea de CAS cu cinci puncte procentuale de 2,5 miliarde lei pe şase luni, pe un an sunt cinci miliarde de lei. Sunt sume foarte mari, chiar şi pentru buget, şi nu pot fi foarte uşor obţinute“, a afirmat Dumitru.

El a arătat că, dată fiind execuţia bugetară din primele trei luni, există o probabilitate mică să fie introdusă o măsură în urma căreia se reduc semnificativ veniturile bugetare, cel puţin pe termen scurt.

„Discutăm de un impact de două miliarde şi ceva de lei de reducere pe CAS, măsură care ar fi absolut binevenită pentru mediul de afaceri şi pentru economie în general, dar de unde găsim aceşti două miliarde şi ceva de lei?! Eu zic că ar trebui făcută şi soluţii există, important e să vrem să facem lucrul acesta. Soluţiile sunt relativ simple, deşi sunt foarte greu de implementat“, a precizat Dumitru.

Un milion şi jumătate de oameni lucrează în economia subterană 

Preşedintele Consiliului Fiscal a punctat că trebuie extinsă baza de contribuabili la sistemele de asigurări de sănătate şi cele de pensii, în condiţiile în care sunt şase milioane de pensionari şi „patru milioane şi ceva“ de salariaţi.

„Pe lângă cei patru milioane şi ceva de salariaţi care lucrează în economia formală, discutăm de 1,5 milioane persoane, din calculele Consiliului Fiscal, care nu plătesc niciun fel de taxe şi impozite, fiind în economia subterană. Atunci, dacă măcar o parte din acei oameni care lucrează în economia neagră ar fi trecuţi în sistem oficial, lucrurile s-ar simplifica“, a mai spus Dumitru.

El spune că din cota legală de CAS de 45% pentru un salariat, se colectează doar puţin peste 30%, întrucât o mare parte din forţa de muncă se află în economia informală şi există multe scutiri de CAS în diverse zone, cu categorii sociale „care sunt pe alte forme de remunerare, plătesc contribuţii de asigurare mai mici“.

„Bugetul nu se închide de la sine“

Pe de altă parte, Dumitru admite că orice este posibil cu voinţă politică.

„Dacă ne gândim la voinţa politică, orice se poate întâmpla. La orice moment există mai multe opţiuni pe care le ai, poţi să reduci taxele şi la jumătate, dar trebuie să ai nişte măsuri compensatorii. Bugetul nu se închide de la sine, reduci cheltuielile sau creşti alte taxe“, a mai spus analistul.

Premierul Victor Ponta declara la sfârşitul lunii aprilie că execuţia bugetară din primul trimestru este mulţumitoare şi poate conduce, pe baza datelor şi pe semestrul întâi, la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece măsura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate fi compensat.

Ponta afirma că o mare parte din veniturile necesare reducerii CAS vor veni din „taxa pe stâlp“, din care se vor încasa sume mult mai mari decât cele 488 de milioane de lei indicaţi în buget.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/fiscalitate" target="_blank">View the story "fiscalitate" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite